Slovenija
170 ogledov

Prve odškodnine novembra

1. novembra 2007 je odlagališče nevarnih odpadkov v Metavi prenehalo obratovati. Žurnal24 main
Zaradi odlagališča nevarnih odpadkov bo odškodnino prejelo 14 ljudi. Občani Metave bodo odškodnino prejeli le, če bodo mestni svetniki sprejeli sklep mestne uprave.
"V 200-metrskem pasu od odlagališča nevarnih odpadkov Metava bo odškodnino prejelo pet občanov mariborske občine, v 300-metrskem pasu pa devet," pravi Brigita Čanč, vodja sektorja za varstvo okolja in ohranjanje narave na mariborski občini. Krajani Metave bodo odškodnino dobili le, če bodo mariborski mestni svetniki v četrtek sprejeli predlagani sklep mestne uprave.
 
 

Odškodnine

14 občanov, ki živijo v 200- in 300-metrskem pasu od odlagališča nevarnih odpadkov Metava, naj bi dobilo odškodnine.

Nekaj pa še drugo leto
Krajanka Angelina Kotnik , ki stanuje najbližje odlagališču, je med tistimi, ki bodo prejeli odškodnino. "Z odškodnino nismo zadovoljni, vendar smo se pogajali že dalj časa in se tudi pogodili, tako da moramo biti zadovoljni s tem. Pristali smo na to, kar je realno, da dobimo," pravi Kotnikova, ki je nekoliko nezaupljiva do izplačila odškodnine: "Dokler ne bom imela odškodnine izplačane na računu, ne verjamem, da bo." Čančeva pa odgovarja: "Če bo predlog sprejet, bo mestna uprava pripravila pogodbe v oktobru, v novembru pa bi že lahko sledila izplačila, ki bodo v enkratnem znesku. Letos bodo odškodnine prejeli tisti v najožjem pasu, prihodnje leto pa krajani v 300-metrskem pasu."

©

 
Tistim, ki tožijo, za zdaj nič
Nadomestilo bo pripadalo le tistim krajanom Metave, ki ne tožijo Mestne občine Maribor (MOM) za plačilo odškodnine.

Kot nam je povedal Gregor Rajter , predsednik Odbora za Metavo, je tožbo vložilo 33 krajanov, tem zdaj občina ne bo izplačala ničesar. "Prisiljeni smo bili vložiti tožbo zaradi zastaralnih rokov, ki jih določa zakonodaja," pravi, ob tem pa se sprašuje: "Koliko oškodovancev, ki jim je priznana odškodnina, je lastnikov nepremičnin? Zakaj so izključeni oškodovanci, ki so podpisali predlog odškodnin in niso vložili tožbe? MOM se je namreč pogajala s približno 75 prebivalci, tožbo pa je vložilo 33 prebivalcev. Zanima nas, zakaj se je izločilo 42 prebivalcev."

Čančeva pojasnjuje: "Vsi, ki so v prej omenjenih dveh pasovih in občine ne tožijo, dobijo odškodnino in vsi ti upravičenci imajo nepremičnino. Pogoj je tudi, da dejansko živijo tam. Razlika v številu upravičencev je nastala, ker so izločeni tisti, ki so v 600-metrskem pasu, torej v vidnem polju, ki niso upravičeni do odškodnine, ker samo vidijo na deponijo."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.