Slovenija
2 ogledov

Prve težave s plinom

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. Žurnal24 main
Zaplet med Rusijo in Ukrajino glede zemeljskega plina že vpliva tudi na ostale evropske države. Gazprom je obtožil Ukrajino, da krade plin.

Uvozniki plina v Romuniji, na Madžarskem in Poljskem so že potožili, da je pritisk v njihov plinovodih padel. "Pritok plina iz uvoza je padel za 30 do 40 procentov. Kriv je ukrajinski spor z Rusijo,“ je deja direktor romunskega državnega plinovoda Ioan Rusu.

 

Sklican izredni sestanek

Češko predsedstvo EU je za ponedeljek sklicalo sestanek namestnikov veleposlanikov v Bruslju. "Situacija se je zaostrila do te mere, da je potreben izreden sestanek,“ je dejal tiskovni predstavnik češkega predsedstva Radek Honzak. V bližnji prihodnosti naj bi se sestali tudi s predstavniki uradne Moskve. Predsedstvo opozarja, da morajo biti odnosi med EU in njenimi sosedami, ko pride do dobave enegije, zanesljivi in predvidljivi.

Podobne pritožbe prihajajo tudi iz Madžarske in Poljske. "Pritisk je začel padati ob 16. uri po srednjeevropskem času in še pada. Kljub temu pa padec ni dosegel kritične stopnje,“ je dejala Edina Lakatos, tiskovna predstavnica madžarske družbe MOL.

"Kradejo plin"
Ukrajinska družba Naftogaz je zanikala, da bi si prisvajala plin, ki je namenjen naprej na evropski trg. Gazpromove obtožbe jasno nakazujejo, da se Moskva ni pripravljena pogajati. "Ukrajinska stran odkrito priznava, da krade plin in se tega ne sramuje,“ je dejal tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov. Gazprom je zato povečal dobavo plina Evropi preko beloruskega plinovoda.

Poljska je potrdila, da je dobava iz Ukrajine padla za šest procentov, a da so jo nadomestili s plinom iz Belorusije. " Poljski uporabniki plini spremembe niso občutili,“ sta zatrdila poljska ponudnika plina Gaz System in PGNiG.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.