Slovenija
20 ogledov

Prve vreče s peskom že razdelili

 CZ severna Primorska/Ervin Čurlič
Danes poplavljata Krka in Ljubljanica. Konec tedna ne bo prinesel olajšanja, saj je napovedan nov dež.

Po obilnem deževju v minulih dneh se tudi danes naraščajo nekatere reke, v jutranjih urah pa je bilo tudi povečano plimovanje morja. Vremenoslovci obilno deževje napovedujejo tudi za konec tedna, zato bodo vode povišane tudi v nedeljo in ponedeljek.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je zaradi neugodnih vremenskih napovedi odredil pripravljenost štabov in enot Civilne zaščite iz Severnoprimorske, Obalne, Gorenjske, Ljubljanske, Dolenjske in Zahodnoštajerske regije.

Na Goriškem delijo vreče s peskom

Na možnost vnovičnih poplav pa se posebej pripravljajo na Goriškem. Znova se namreč pojavlja možnost poplavljanja reke Vipave in njenih pritokov. Zaradi močnega deževja so že tekom četrtka naraščale gladine vodotokov, povečalo se je tudi plimovanje morja.

Kot je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač, se lokalne izpostave že intenzivno pripravljajo na morebitne težave, občani pa so se tudi zelo dejavno odzvali in množično prevzemajo protipoplavne vreče s peskom. "V dveh urah so pred gasilskim domom v Novi Gorici pobrali kakih 500 vreč, ob 13. uri pa pride nova zaloga," je povedal. "Priprave potekajo tako kot še nikoli. V šestih letih še nisem doživel česa takega," je dodal.

Velike težave lahko povzroči tudi poplavni val, do katerega bi prišlo ob zrušitvi pregrade male hidroelektrarne Gradišče na reki Vipavi. Pregrada je po zadnjem obilnem deževju močno poškodovana in bi se ob ponovnem visokem vodostaju lahko porušila, so sporočili iz družbe Soške elektrarne.

Poplavljata Krka in Ljubljanica

V večernih urah je v manjšem obsegu še vedno poplavljala reka Gradaščica ter manjše reke na Domžalskem polju, vendar so se v prvi polovici noči vrnile v svoje struge.

V srednjem toku je poplavljala tudi Sava, ki je ponoči upadla, narašča pa pretok Krke. Reka Krka je ponoči in danes dopoldan poplavila v malo večjem obsegu. Naraščala je tudi Ljubljanica, ki  poplavlja na barju.

V srednjem toku je včeraj poplavlja tudi Kolpa, ki pa je do jutra že upadla. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa pa so se ponoči in danes povečevale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.