Slovenija
37 ogledov

Prvi del nadzora končan

UKC Ljubljana Saša Despot
Prvi del nadzora nad izvajanjem otroške srčne kirurgije končan. Komisija opravila pogovore z zdravniki in naključno izbranimi starši.

Komisija je opravila pogovore z vodstvi oddelkov ter z zdravniki in medicinskimi sestrami, ki so obravnavali otroke s kongenitalnimi srčnimi anomalijami v UKC Ljubljana. Dodatno je nadzorna komisija opravila razgovore tudi s starši otrok, ki so bili operirani na srcu na pediatričnem kardiovaskularnem oddelku. Izbor staršev je bil naključen, da bi se izognili pristranskosti. Med nadzorom so bili intervjuvani tudi nekateri člani administracije v UKC Ljubljana, " pravi predsednik nadzorne komisije, ki opravlja izredni nadzor nad otroško srčno kirurgijo na UKC Ljublja, Igor Gregorič. Pregledali so vse primere, opravljene v letu 2012. Tako so opravili prvi in najpomembnejši del nadzora, podatke bodo analizirali v prihodnjih tednih. 

Delajo pro bono

Zdravniška zbornica je strokovni nadzor, naročila na podlagi zahteve ministrstva za zdravje. V komisiji somednarodni strokovnjaki, kardiovaskularni kirurg Igor Gregorič, pediatriji Metka Derganc in Andreja Robide ter nizozemska kardiotorakalna kirurga Tjark Ebels in Mark Hazekamp.  Predsednik komisije Igor Gregorič ter člana Metka Derganc in  Andrej Robida so delo opravili pro bono, zato bodo sredstva namenjan komisiji, bistveno manjša, kot predvideno, so sporočili iz Zdravniške zbornice. 
Natančno poročilo glede finančnih sredstev za ta namen bo sporočeno skupaj z končnim poročilom komisije.

Vodiškar spet za UKC

Poročilo o stanju in število izvedenih opracij na otroški srčni kirurgiji danes obravnava tudi svet UKC.V UKC Ljubljana sicer zagotavljajo, da se program otroške srčne kirurgije izvaja nemoteno in v skladu z mednarodnimi standardi. Še naprej sodelujejo s kliniko v Münchnu, dogovarjajo pa se še z nekaterimi centri v Nemčiji in Italiji, med njimi tudi s kliniko v Aachnu.
V aachenski kliniki dela tudi slovenski otroški kardiokirurg Janez Vodiškar, ki se je z UKC ponovno odločil za sodelovanje. Z Vodiškarjem so sklenili podjemno pogodbo. Izraelski kirurg David Mishaly, ki je več let sodeloval v programu, pa je nazadnje v UKC Ljubljana operiral aprila.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:28 15.julij 2014.

    Za tak dner,ki ga bodo pokasirali nadzorniki jest nadziram vse bolnišnice v Sloveniji in še bi ostalo,itaq se pa ne bo odkrilo nepravilnosti,saj so ranocelniki nedotakljivi in nenadomestljivi v UKc Lj.