Slovenija
22 ogledov

Prvi dijaki že leta 2009

Za vadbo orgel bo poskrbela šola v Baragovem zavodu, sicer pa bodo morali imeti Žurnal24 main
V Umetniški gimnaziji Novo mesto, ki je bila ustanovljena konec oktobra, pričakujejo prve dijake prihodnje leto, je povedal Aleš Makovac, ravnatelj Konservatorija Jurij Slatkonja.

Nova gimnazija v kraju je nadaljevanje širjenja umetniškega programa, ki ga je izvajala osnovna šola, po tovrstni gimnaziji pa je bilo tudi vse več povpraševanja. ˝Odločili smo se, da osnujemo šolo, ki bo nudila formalno izobrazbo.˝ Gimnazija bo sicer glasbeno usmerjena.

Sodelovanje

Po navedbah Makovca nameravajo poudariti predvsem dva modula, to sta petje–inštrument in glasbeni stavek. Prostorske pogoje že imajo urejene, zdaj pa rešujejo še kadrovske. Pri tem so se po pomoč obrnili na Splošno gimnazijo Novo mesto. ˝Ta naj bi prevzela splošnoizobraževalne predmete, medtem ko bo naš konservatorij izvajal strokovne,˝ je pojasnil Makovac. Šolo, ki bo delovala v prostorih nekdanjega samostana, je ustanovila Škofija Novo mesto. Zdaj se financirajo s pomočjo sponzorjev in donatorjev, sredstvi ustanovitelja ter prispevki slušateljev.

Velik vpis
Letos imajo na osnovnošolski in srednješolski stopnji vpisanih sto učencev, ki prihajajo s širšega območja Dolenjske, pa tudi Posavja in Zasavja. Pouk poteka v popoldanskem času. Med tednom izvajajo posamične ure, ob sobotah pa skupinske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.