Slovenija
54269 ogledov

Prvi epidemiolog v državi o odpiranju šol

Mario Fafangel Bor Slana/STA
Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel, ki je postal Delova osebnost leta 2020, zagovarja stališče, da bi morale biti šole zadnje, ki se zapirajo, in prve, ki se odpirajo.

Vodja Centra za nalezljive bolezni na NIJZ dr. Mario Fafangel je prepričan, da pandemija, ki kroji življenje na Zemlji v zadnjem letu, ni zadnja. Človekovo poseganje v naravo predstavlja tveganje za nove preskoke virusov z živali na ljudi. Je pa tokratna pandemija, ki se je razvila v sindemijo, zelo zahtevna, saj različno vpliva na različne skupine ljudi in posledično ne predstavlja za vse enake grožnje.

Cepljenje je, kot je že večkrat poudaril, rešitev, da se zajezi pandemija. "Dokler ne bo cel svet imel cepiva, ne bo konec," je poudaril za Delo, zato je pomembno, da je cepivo dostopno za vse. Cepiva, ki so na voljo v EU so varna, je dodal.

Narava virusov je taka, da se ti spreminjajo, da bi se čim lažje širili, saj tako povzročijo več škode. Večja, kot je prenosljivost, težje ga je nadzorovati z ukrepi, kot so maske, razkuževanje, higiena rok, razdalja, prezračevanje, zato je cepljenje še toliko bolj pomembno.

Fafangel je v pogovoru za Delo ponovil tudi svoje v preteklosti že podano stališče, da so šole tiste, ki se morajo zadnje zapreti in prve odpreti. "Ne vem, ali smo za to res naredili vse. Razmisliti moramo, kako bi v sedanjih težkih razmerah lahko imeli šole odprte," je dejal. To seveda ne pomeni, da bi se šole odprle na način, kot smo ga poznali pred pandemijo. Najti je treba ustrezen način, s katerim bi tveganje za prenos okužb ustrezno obvladovali. Zavedati se je treba, da možnosti, pri kateri tveganja za prenos ne bi bilo, v tem trenutku ni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • Avatar Pamela_Luke
    Pamela_Luke 11:12 09.januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na uro od d0ma. zaslužim 25 tis0č dolarjev na mesec s spletnim del0m 3 ure dnevn0. priporočam, da poskusite. Za več podrobn0sti .... ➤ ➤➤ ➤ LovesMeetx.Com

  • sunny35 14:22 08.januar 2021.

    Danes vsi na kolo proti korupciji na Računskem sodišču in KPK! Za Slovenijo gre ❤ Zahtevamo odstop Vesela in Šumija!

  • 3ddfd6b2e80cc1fc0eaa6af8b78a605921e2dd16 09:51 08.januar 2021.

    Eden od redkih glasov razuma.