Slovenija
3 ogledov

Prvi kandidati prestali prvo oviro

1/2
Žurnal24 main
Pristojni odbori so že potrdili prvih šest kandidatov za ministre: Franceta Križanica, Igorja Lukšiča, Ljubico Jelušič, Ivana Svetlika, Majdo Širca in Zlato Ploštajner.
V državnem zboru so se že predstavili kandidat za finančnega ministra France Križanič , kandidat za ministra za šolstvo Igor Lukšič , kandidatka za ministrico za obrambo Ljubica Jelušič , kandidatka za ministrico za kulturo Majda Širca , kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in kandidatka za ministrico za lokalno samoupravo in razvoj Zlata Ploštajner .

Križaničeva glavna naloga bo spopad s krizo
Kandidat za finančnega ministra France Križanič je med predstavitvijo v pristojnem odboru povedal, da bo njegov glavni cilj spodbuditev gospodarstva, da bi več denarja namenjalo razvoju. Za primer, da bo izvoljen za finančnega ministra, je zagotovil, da bo njegova prva skrb spopad z grozečo gospodarsko krizo. V tem smislu je napovedal keynesijansko oziroma ekspanzivno politiko: "Politiko obsežnih državnih izdatkov si bomo lahko privoščili, saj se je zadolženost Slovenije – gledano kot odstotek v BDP – v prejšnjih letih zmanjševala. Pospešili bomo nekatere investicije v gradbeništvu in energetiki." Napovedal je prestrukturiranje postavk državnega proračuna, s čimer naj bi zagotovili nov razvojni pospešek slovenskega gospodarstva. Odbor za finance in monetarno politiko ga je podprl z desetimi glasovi za, štirje so bili proti.

Med cilji do konca mandata je Križanič napovedal tudi zvišanje minimalne plače na približno 1000 evrov, spremembe v proračunskem načrtovanju, postopno zvišanje splošne davčne olajšave pri dohodnini, učinkovitejše črpanje evropskih sredstev ter uvedbo tedenskih vinjet. Vinjete so ogrozile financiranje gradnje avtocestnega križa in razvojnih osi, treba bo najti dodatna sredstva, je menil. Več o zaslišanju preberite tukaj .

Tudi kandidat za šolskega ministra je prestal prvi preizkus pred odborom. © BOBO

 
Lukšič stavi na javno šolstvo
Lukšič je v svoji predstavitvi poudaril, da verjame v javno šolstvo, ki je po njegovem edino lahko pravično glede zagotavljanja dostopnosti. Branko Grims in Aleksander Zorn (oba SDS) sta koalicijskemu sporazumu v delu, posvečenem šolstvu, sicer očitala, da je preveč splošen, Zorn pa je poleg tega menil, da bodo napovedane spremembe zahtevale še enkrat več sredstev. Parlamentarni odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino ga je podprl s 14 glasovi za, pet pa jih je bilo proti. Več o zaslišanju preberite tukaj .

Jelušičeva bo iskala nove vojake
Kandidatka za obrambno ministrico Ljubica Jelušič je v predstavitvi povedala, da se bo morala pri vodenju obrambnega ministrstva prilagoditi gospodarski krizi: "Kot veste, je koalicija sklenila, da bo za obrambo namenjala le 1,5 odstotka BDP." Kot osrednji izziv v času ministrovanja je navedla "težave, ki pestijo vojsko in o katerih se govori v javnosti". Razložila je, da gre pri tem za kadrovsko problematiko slovenske vojske. "V sistemu nam manjka okoli tisoč ljudi. Častnikov in podčastnikov je dovolj ali preveč, primanjkuje pa nam vojakov in rezervistov." Opozorila je na težave mnogih pogodbenih rezervistov, ki imajo zaradi delovnega razmerja težave pri sodelovanju na urjenju. V zvezi s tem se je zavzela za dialog z delodajalci. Odbor za obrambo jo je potrdil z osmimi glasovi za, dvema vzdržanima in enim proti. Več o zaslišanju preberite tukaj.

Kandidatka za obrambno ministrstvo je izpostavila dva problema: opremljanje in kadrovsko situacijo. © BOBO

 
Širca bo spremenila zakon o RTV SLO
Kandidatka za ministrico za kulturo Majda Širca je kot enega izmed problemov sedanje politike na kulturnem ministrstvu izpostavila financiranje, ob čemer je navedla podatek, da je za leto 2009 za področje kulture namenjenih 183 milijonov evrov, kar je najmanj po osamosvojitvi. Veliko je bilo govora o področju medijske zakonodaje, kjer je bodoča kulturna ministrica izpostavila tri cilje: spremembo zakona o javni televiziji (RTV SLO), ki ne sme biti politično podrejena oblasti, ampak mora služiti javnosti; spremembo zakona o medijih, ki bo medijem zagotavljala večjo avtonomijo, regulirala državno pomoč medijem, zaščitila novinarje; ureditev statusa STA – da bi bila le-ta boljši servis, je treba njen status bolj razvojno usmeriti. Več o zaslišanju preberite tukaj.

Svetlik bo skrbel za varno prožnost
Kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in invalide Ivan Svetlik je napovedal vzdrževanje ravnotežja med socialno in tržno dimenzijo. Treba je poskrbeti za ravnotežje med proizvodnjo in porabo ter med svobodo in varnostjo oziroma zagotavljati "varno prožnost", je poudaril. Podprlo ga je devet članov odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, proti pa so glasovali trije. Več o zaslišanju preberite tukaj .

Ploštajnerjevo čakajo pokrajine
Kandidatka za ministrico za lokalno samoupravo Zlata Ploštajner je v predstavitvi med drugim poudarila, da so pokrajine nujno potrebne, saj bi olajšale decentralizacijo države, ki je pri takšni raznolikosti občin, kot je v Sloveniji, velikokrat otežena. Prepričana je tudi, da bi prinesle nove razvojne priložnosti. Pristojni odbor jo je potrdil z 11 glasovi za in nobenim proti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.