Slovenija
17853 ogledov

Pirc Musar: "Ne bom se mu odpovedala, varnostnika bosta morala na motor!"

Nataša Pirc Musar
1/4
Saša Despot
Nataša Pirc Musar je po zmagi v drugem krogu presedniških volitev nagovorila državljane.

Nataša Pirc Musar se je v prvem nagovoru državljank in državljanov po zmagi na predsedniških volitvah zahvalila vsem, ki so šli na volitve. "Iskreno čestitam Anžetu Logarju in mu želim vso srečo na njegovi nadaljnji poti. Pet mesecev sva preživela skupaj, na nek način sem ga začutila kot prijatelja. Dokazala sva Sloveniji, da se da spoštljivo komunicirati. Mislim, da to Slovenija pričakuje od državnikov, politikov. Iskreno upam, da bo gospod Anže Logar zadržal takšno retoriko. Slovenija potrebuje takšne ljudi, potrebuje takšne politike."

Logarju je hvaležna za dobro komunikacijo. "Želim si, da bi drugi politiki naju lahko vzeli za zgled in da se res enkrat odločimo, da se ne bomo delili na ideoloških temah in preteklosti, temveč da vsi skupaj naredimo to, kar je dobro za Slovenijo. Iskreno verjamem v to, da se da," je dejala Pirc Musar. 

Nataša Pirc Musar je dejala, da so ljudje z demokratično večino povedali, kakšno Slovenijo želijo. "Spoštovani državljanke in državljani, ponosno bom vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, kis te mi ga dali. Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh, da bom garala za temeljne človekove pravice, za ustavne pravice in za demokracijo. Maksimalno se bom potrudila, da se bomo vsi skupaj v politiki poenotili na strateških temah. Sem za kakovostno javno zdravstvo, za vse vrste varnosti. Človekova varnost mi je blizu, bolj kot bo človek varen, manj kot bo revnih, manj bo socialnih težav, manj bo kriminala v naši državi. Želim si, da Slovenija postane država, kjer bodo starejši preskrbljeni in slišani, država kjer bodo mladi želeli ostati. Želim si Slovenijo, kjer se bomo bolj zavedali, da nas čakajo hudi časi zaradi podnebnih sprememb.  se zavedimo podnebnih sprememb, mladi nam zdaj na politična ramena polagajo odgovornost, da poskrbimo za naš planet."

Nataša Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zahvalila se je tudi vsem, ki so volili Anžeta Logarja. Poudarila je, da Slovenija ni politična stranka, ampak mozaik različnosti, ki lahko zaživi v vsej lepoti, šele ko čisto vsi damo maksimalno kar lahko za domovino.

Zahvalila se je tudi vsem, ki so delali v njenem volilnem štabu in jo podpirali v teh petih mesecih. Zahvalila se je tudi vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki so ji pomagali organizirati zbiranje podpisov.    

"Hvala Maksu in Alešu, mami  in očetu, sestri Tanji. Če me oni na tej poti ne bi podpirali, vsega tega ne bi zmogla, brez podpore Aleša in Maksa pa se niti ne bi odločila kandidirati za predsednico Republike Slovenije. Iskrena hvala torej vsem. Srečno Slovenija. Lahko noč. Jutri začnemo delati."

Ena prvih stvari, ki si jih želi storiti, je sestati se s predsedniki vseh parlamentarnih strank, da se pogovorijo o tem, kako jim lahko pomaga poenotiti se pri strateških temah.

Nataša Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nataša Pirc Musar, ki z izvolitvijo postaja 29. ženska na čelu držav članic Organizacije združenih narodov, je potrdila, da ima Slovenija mesto v Evropski Uniji in Natu. V okviru mednarodnega delovanja je napovedala sodelovanje z drugimi ženskami na voditeljskih položajih. "Priključila se bom globalnemu ženskemu forumu voditeljic držav sveta. Ženske znamo z žensko noto, a nič brez moških, malce drugače pogledati na svet, ki je na trenutke krut," je ocenila Nataša Pirc Musar.

Bodoča predsednica države je zavezana k podpori vstopa Hrvaške v schengen območje, a vzpostavljanja policijskih enot na schengenskih mejah ne podpira. "To je nekaj, česar si v Evropski uniji ne želim. Ali schengen imamo ali pa ga nimamo. Priča smo bili temu, da so se na meji z Avstrijo in Italijo postavljali policisti. Verjetno se bo potrebno o tem še pogovarjati. To kaže na neko nezaupanje, še bolj pa na nepripravljenost Evropske unije kot celote, da se spoprime z migrantsko problematiko," je dejala Nataša Pirc Musar.

Na vprašanje o arbitraži med Slovenijo in Hrvaško je odgovorila, da ve, kaj pomeni, da je treba spoštovati pogodbe. Upa, da bo tudi Hrvaška razumela, da je treba dogovor spoštovati. Spomnila je na pomoč Slovenije pri vstopu Hrvaške v Schengen. Pirc Musar meni, da bo to ena prvih tem, ki jih bosta načela s predsednikom Hrvaške Milanovićem

O tem, kam bo šla na prvi obisk v tujino, je dejala, da je še pred nekaj tedni razmišljala o Nemčiji, ki je naša pomembna gospodarska partnerica. Vendar pa bi bilo zaradi razmer na Zahodnem Balkanu smiselno, da opravi turnejo po vseh državah Zahodnega Balkana.

Nataša Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Strast do vožnje motorja bo ohranila

Na vprašanje Toneta Fornezzija – Tofa, kaj bo storila za veselje Slovencev, je v smehu odvrnila, da bo včasih "stresla kakšno šalo". Prav tako se kljub nastopu mandata ne bo odpovedala vožnji z motorjem. Kot je pojasnila, jo je eden izmed varnostnikov v delu kampanje že povprašal o njenih načrtih za vožnjo z motorjem. ''Rekla sem mu, da se temu ne želim odpovedati, tako da bosta morala dva varnostnika na motorju za menoj,'' je povedala Nataša Pirc Musar.

Med prvimi, ki so ji čestitali, je tudi predsednik Borut Pahor. "Poklical me je po telefonu in mi čestital," je povedala. Prvi sestanek bosta imela že v torek v predsedniški palači.

Kaj bo počela jutri? Kot ambasadorka evropskega rokometnega prvenstva za ženske si bo jutri ogledala tekmo slovenske reprezentance.

Klakočar Zupančič si z bodočo predsednico želi tvorno sodelovanje

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je pozdravila zmago Nataše Pirc Musar. ''Izredno sem vesela, da so se Slovenke in Slovenci odločili za prvo predsednico republike, ne toliko ker je ženska, temveč ker gre za osebo, ki ima prave vrednote, državotvorno držo in spoštuje demokracijo ter temeljna demokratična država, ki v moderni evropski državi nikoli ne smejo biti kršena. Verjamem, da se bo tokratna predsednica republike oglasila, če bi slučajno kdaj še prišlo do neutemeljenih posegov v človekove pravice in temeljne svoboščine, ki smo jim bili priča,'' je za Žurnal24 dejala Urška Klakočar Zupančič.

Z bodočo predsednico republike si obeta tvorno sodelovanje. ''Poznava se tudi osebno, je zelo srčna in dobronamerna oseba. Verjamem, da bova sodelovali tudi na projektih s humanitarno noto, kar pomeni, da bomo lahko še več naredili za otroke s posebnimi potrebami, invalide, starejše in osebe, ki se soočajo z revščino ali nasiljem,'' je še dodala.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 20
  • dd 08:34 14.november 2022.

    Musarca želi Logarju enako retoriko še naprej. Ko ga je na soočenjih stalno napadala, Logar pa jo ni nikoli napadel nazaj. Najbrž bo vladala z enakim načinom. Prihajajo hudi časi.

  • jozicamurn 01:41 14.november 2022.

    Pričakovano in po EU agendi, ki pravi: 'Mora biti več žensk na vodilnih položajih.' Že kar predvidljivo, sama bi se vprašala o legitimnosti teh glasov in škoda da je zmagala ta koruptivna nesnaga, ki govori o nekakšni morali.

  • Kmodri 23:32 13.november 2022.

    No, sodili Jo bomo bomo po dejanjih in njenih nastopih! Lahko samo upamo, da nima kakšne pritljage in da ni komu kaj dolžna!