Slovenija
3113 ogledov

Prvi rezervisti začeli z vojaško službo v miru

vojska Saša Despot
Prva skupina pripadnikov pogodbene rezervne sestave Slovenske vojske je v četrtek nastopila vojaško službo v miru. Vpoklica se je udeležilo 291 pripadnikov oziroma 94 odstotkov vpoklicanih.

V Slovenski vojski so za opravljanje dolžnosti v maju vpoklicali 303 pripadnike, od tega jih je v četrtek z enomesečnim delom pričelo 291 oziroma 94 odstotkov vpoklicanih. Vpoklic načrtujejo tudi za junij, kolikšnega, pa za zdaj še ne vedo.

Kar 42 odstotkov rezervistov delo opravljalo v 1. brigadi, 43 v 72. brigadi, 11 v Logistični brigadi ter štirje odstotki v Enoti za komunikacijsko-informacijske sisteme. V obdobju enega meseca bodo varovali vojaške objekte, opravljali varnostno nadzorno službo in logistično izvajali podporno logistične naloge.

Na usposabljanje je bilo sicer vpoklicanih skupno 691 pripadnikov Slovenske vojske, od tega se jih je odzvalo 526.

Rezervisti se praviloma na vpoklic odzvati, sicer morajo ob neupravičeni odsotnosti vrniti enoletno nadomestilo, ki ga prejemajo kot pogodbeni rezervisti (okoli 120 evrov na mesec), in sorazmerni del stroškov, ki jih je vojska imela z njihovimi usposabljanji.

Za vpoklic rezervistov v vojaško službo v miru so se v Slovenski vojski odločili za čas, ko bo bataljonska bojna skupina 72. brigade izvajala izključno dousposabljanje za ponovno preverjanje usposobljenosti skladno z Natovo metodo za ocenjevanje pripravljenosti CREVAL. Glede na nespremenjeni obseg nalog, ki izhajajo iz predpisov na obrambnem področju in skladno z odločitvami državnega zbora in Vlade Republike Slovenije, vojska po svojih besedah z razpoložljivimi kadri stalne sestave ne more več zagotavljati realizacije vseh nalog.

Rezervisti bodo sicer izvajali podporne naloge, varovanje objektov in sodelovali pri ostalih vojaških nalogah, skladno z njihovo usposobljenostjo.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 20:27 05.maj 2018.

    Najcenejša varianta so skavti in taborniki ,učinek pa je isti !

  • ode 18:23 04.maj 2018.

    "Vrane družijo se rade, pet na veji jih sedi. Puška poči, ena pade, koliko jih še sedi?" (napisal Oton Zupančič) Tako bo z našo vojsko, ko bo počila prva sovražna puška.

  • dragec 14:48 04.maj 2018.

    zapravljanje denarja v miru