Slovenija
7481 ogledov

Prvi umik bodoče bodoče koalicije

Marjan Šarec po sestanku predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Anže Petkovšek Sestanek predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj nadaljevali pogovore o možnosti oblikovanja koalicije.
Koalicija je umaknila predlog za razrešitev Tonina.

Poleg glasovanja o kandidatu za predsednika vlade se je danes na seji državnega zbora obetal "spopad" med novo koalicijo in Matejem Toninom, začasnim predsednikom Državnega zbora.

Koalicija je želela dnevni red razširiti z razrešitvijo Tonina in glasovanjem o Dejanu Židanu, ki bi ga zamenjal, čeprav je Tonin obljubil, da bo odstopil sam, potem ko bo izboljena vlada in podpredsednici parlamenta.

Koaliciji je Tonin očital, da ga želijo zdaj v nasprotju z dogovorom razrešiti, ker se bojijo, da Židan na tajnem glasovanju potem, ko bo vlada že izvoljena, ne bo dobil dovolj glasov in vztrajal, da ne bo spreminjal dnevnega reda.

Dnevni red bi sicer lahko spremenila koalicija, a so očitno ugotovili, da nimajo zagotovljenih dovolj glasov, če se s spremembo ne strinja le tretjina poslancev, toliko pa jih imajo SDS, NSi in SNS, potem obvelja odločitev predsednika parlamenta. Poslanci s prvopodpisanim Branetom Golubovićem so tako danes umaknili predlog za razrešitev Tonina.

Državni zbor bo danes na izredni seji tako odločal o kandidatu za predsednika vlade Marjanu Šarcu. Za razpravo o predlogu so predvidene približno štiri ure in pol, nato pa bodo poslanke in poslanci o kandidatu odločali s tajnim glasovanjem. Predsednik DZ Matej Tonin predlaga, da bi bila to tudi edina točka, ki bi jo obravnavali danes, podpredsednike parlamenta pa bodo volili v četrtek.

Predlog Šarčeve kandidature za predsednika vlade so v DZ vložili poslanci petih strank - LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, ki se dogovarjajo o oblikovanju prihodnje vlade. Podporo pa so Šarcu napovedali tudi v Levici, s katero je omenjena peterica parafirala sporazum o sodelovanju.

Glede na obljubljene glasove - skupaj omenjene stranke štejejo 52 poslancev - ima Šarec zagotovljeno zadostno število glasov. Če bo izvoljen, bo moral listo ministrskih kandidatov v DZ vložiti v 15 dneh. O ministrski ekipi pa naj bi po časovnici, ki so jo pripravili v vodstvu DZ, glasovali predvidoma med 11. in 14. septembrom. Prihodnje koalicijske partnerice se v teh dneh sicer že dogovarjajo o razdelitve resorjev, usklajevanja o tem pa naj bi nadaljevali tudi danes.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • kana 11:53 17.avgust 2018.

    se je že začelo.

  • Lavdan 10:15 17.avgust 2018.

    Bodoče in bodeče ali kaj.