Slovenija
1451 ogledov

Tonin: Odstopil bom, ko bodo imenovani ministri

Matej Tonin Anže Petkovšek
Odstopno izjavo je že spisal, vanjo mora vnesti le še datum.

Prvak NSi in aktualni predsednik državnega zbora Matej Tonin je danes ponovil, da bo z mesta predsednika državnega zbora "odstopil na dan, ko bo zaprisegla nova vlada". Po njegovih besedah je bil tak dogovor ob njegovem imenovanju in z drugačnimi željami bodoče koalicije uradno ni seznanjen. Če si bo premislila, pa se tudi ne bo upiral, je dodal.

Tonin je spomnil na svoje besede ob imenovanju na mesto predsednika DZ, ko je dejal, da bo odstopil, ko bo nova koalicija znana in bo oblikovana nova vlada.

Na današnji novinarski konferenci je dejal, da je odstopno izjavo že spisal, vanjo mora vnesti le še datum. V njej je zapisal, da ugotavlja, "da je bila oblikovana in v DZ izvoljena vlada RS", zato "skladno z dogovorom z 22. junija" odstopa z mesta predsednika DZ.

Alenka Bratušek na soočenju predsednikov strank Usklajevanja Slovenija Bratuškova odstopila od svoje želje

"S tem bom omogočil, da bo na isti seji izvoljena nova ministrska ekipa, potem se bo parlament seznanil z mojim odstopom in takoj po tem bodo sledile volitve novega predsednika DZ," je pojasnil.

"Vsekakor se ne bom upiral"

Po Toninovih besedah so se namreč takrat dogovorili, da dela do oblikovanja vlade in omogoči obstoječi ministrski ekipi, da opravi tekoče posle do izvolitve nove. Kot je dejal, za zdaj s strani koalicije ni bil obveščen, da ta dogovor ne bi držal. "Če si bodo kakorkoli premislili, potem si bom jaz zelo dobro zapomnil, da v tej koaliciji dogovor ne drži niti dva meseca. Vsekakor se pa ne bom upiral," je navedel in dodal: "Pri meni beseda velja, verjamem, da tudi v koaliciji."

Državni zbor | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

Miro Cerar Slovenija Bo Cerar v novi vladi res vodil to ministrstvo?

V vmesnem obdobju želi Tonin kot predsednik DZ postoriti še nekaj stvari: "Ena izmed ključnih v prihodnjem tednu je oblikovanje komisij in odborov ter dogovorov o izvolitvi podpredsednikov DZ, v življenje želim spraviti še nekaj administrativno-tehničnih aktov in sklepov, ki smo jih v teh dveh mesecih pripravili z ekipo DZ in jih uskladili z vodji poslanskih skupin. Želim opraviti še nekatere dogovorjene obveznosti na Blejskem strateškem forumu."

V petek o uporabi 35 milijonov za čakalne vrste

Delo državnega zbora bo v prihodnjih dneh potekalo tako, da bodo najprej v petek poslanci na izredni seji DZ volili predsednika vlade ter s sprejemom odloka omogočili uporabo 35 milijonov evrov za odpravo čakalnih vrst v zdravstvu, je dejal Tonin. Seja se bo začela ob 10. uri, zgolj za volitve premierja pa bodo bržkone potrebovali okoli devet ur.

Ker se drugi krog iskanja mandatarja konča ob polnoči, je Tonin zagotovil, da bo sejo vodil tako, da bodo volitve mandatarja do takrat opravljene: "Če bi želel nagajati, bi lahko s proceduralnimi prekinitvami poskrbel za to, da bi šel ta čas preko polnoči, a to ni moj cilj in bom storil vse, da bodo volitve opravljene do polnoči."

srečanje strank Parafirali Slovenija Zdaj tudi formalno, Levica bo sodelovala s petorčkom

Če bi poslanske skupine na to sejo želele umestiti več točk, pa jih bo umestil na dnevni red za volitvami predsednika vlade in bodo o njih razpravljali prihodnji teden. Ena takih točk bi bil po napovedih iz petorčka bodoče koalicije lahko predlog enega podpredsednika DZ.

Posvet vodij poslanskih skupin

Pogovor o podpredsednikih sicer sam Tonin načrtuje šele v prihodnjem tednu, ko je za ponedeljek in torek že sklical delovni posvet vodij poslanskih skupin, na katerem se bodo dogovorili, kako in na kakšen način sestaviti vse odbore in komisije. Nato bo v četrtek sledila nova izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci izvolili podpredsednika DZ in tudi oblikovali vse odbore in komisije. Te so po njegovih besedah potrebne za to, da bodo matična telesa lahko opravila zaslišanja vseh kandidatov za ministrice in ministre.

Državni zbor | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

Tonin je sicer ob tem izpostavil stališče, da je Levica koalicijska in ne opozicijska stranka, zato pričakuje, da ne bo jeziček na tehtnici v komisijah, kjer ima večino opozicija. Hkrati pa je priznal, da ničesar ne more storiti sam: "Jaz sem kretničar in mediator, končno odločitev sprejme večina." Glede strahov, da lahko na mestu predsednika DZ ogrozi sestavo odborov pa je odvrnil: "Bodite brez skrbi."

Zaslišanje ministrov 7. septembra

Zaslišanja kandidatk in kandidatov za ministre bodo potekala v petek, 7. septembra ter v ponedeljek, 10. septembra. Nato je po besedah Tonina potreben dvodnevni premor, da se pripravijo vsa poročila. Ob morebitnih negativnih ocenah predstavitve kandidatov lahko po poslovniku DZ predsednik vlade sicer te v treh dneh tudi še zamenja.

Če do tega ne bo prišlo, bo v četrtek, 13. septembra predvidoma sledila nova izredna seja, na kateri bodo poslanci volili vlado in tudi novega predsednika državnega zbora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
 • praufo 13:19 16.avgust 2018.

  ne razumem, zakaj naj sedaj odstopi, če so ga izvolili, a so si premislili naenkrat, al je bla to kupčija za sodelovanje? tonin je pač načelen in se očitno ni dal podkupit (vsaj od levičarjev ne)

 • lolekbolek 15:10 15.avgust 2018.

  Tonin je ena jegulja, antipatičen do amena. NSi bo sam padala dol, Novakova je bila 100x boljša kot predsednica stranke.

 • Avatar Leon
  Leon 15:02 15.avgust 2018.

  Kaj naj rečem za tega tonina ? Ni me presenetil .Vedno je bil podganji tip in parazit .