Slovenija
20 ogledov

Prvi znaki kmetijske suše

Žurnal24 main
Tudi za ta teden napovedane padavine ne bodo spremenile slike; v Sloveniji se že kažejo znaki suše. Jutri sveže s padavinami, takšen naj bi bil tudi vikend.

Podpovprečne padavine v prvih mesecih letošnjega vegetacijskega obdobja so povzročile naraščanje vodnega primanjkljaja v tleh na zahodu ter v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem. “Vegetacijski vodni primanjkljaj omenjenih delov Slovenije že presega ekstremni vodni primanjkljaj za to obdobje leta glede na klimatološko statistiko stanja vodne balance,” pravijo na Arsu.

Nekoliko boljše so bile vodne razmere kmetijskih tal na vzhodu, jugovzhodu ter severovzhodu države, kjer je bila količina padavin bližje primerljivim klimatološkim vrednostim.

Vodne zaloge se junija še slabšajo

Prvi vodni primanjkljaj je letos nastopil že v začetku aprila, drugi se je pojavil v začetku maja. “V začetku junija, ko je državo zajel vročinski val, pa se vodne zaloge v tleh ponovno slabšajo kar ob nadaljevanju lahko privede do posledic na kmetijskih rastlinah,” opozarjajo na Arsu.

Povečuje se tudi število rek, ki imajo manjše pretoke od običajnih v tem času. V začetku tega tedna se bodo pretoki rek sicer še spreminjali glede na napovedane padavine, v drugi polovici tedna pa je pričakovati ponovno zmanjševanje vodnatosti rek. “Postopoma se zmanjšujejo tudi gladine podzemne vode, vendar še ne dosegajo kritično nizkih vrednosti,” za zdaj tolažijo na Arsu.

Jutri oblačno s padavinami in hladno

Jutri se bo v primerjavi s prejšnjimi in današnjim dnem precej shladilo; na Primorskem bo spremenljivo, drugod pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe, predvsem na zahodu in jugu Slovenije tudi nevihte. Dnevne temperature bodo od 17 do 23, na Primorskem do 26 stopinj C.

Do srede zjutraj bo dež povsod ponehal, sredi dneva se bo delno zjasnilo. Popoldne bo večinoma sončno. V četrtek bo sprva precej jasno, čez dan se bo od severozahoda zmerno pooblačilo. 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:35 15.junij 2015.

    ja..čeprav smo vodnata država ne smemo vzet vode za nekaj samoumevnega...je treba delat na tem da kdaj tud dlje časa ni vode in je treba imet zalogo.