Slovenija
40 ogledov

Prvo leto Cerarjeve vlade: Bolj kot reforme so leto zaznamovale menjave

vlada Anže Petkovšek
Zdravstvene, davčne ali reforme trga dela v prvem letu vlade nismo dočakali. A Cerarjeva vlada je v nečem rekordna - številu menjav ministrov.

Pred naslednjim tednom, ko bo vlada Mira Cerarja obeležila prvo leto, ministri na novinarskih konferencah predstavljajo svoje dosežke. Od manjše brezposelnosti, še vedno "nujnega" varčevanja, pa do novega kazenskega zakonika. A namesto resnega načrta nam je vlada doslej postregla bolj kot ne z načrtom in zahtevami iz Bruslja. To se kaže na primeru obračunavanja z monopolnimi kolektivnimi organizacijami za začito avtorskih pravic, pa pri urejanju spletnih lekarn, urejanja razmer v zaporih pa tudi privatizacije.

Prvo leto si bomo tako namesto po resnih reformah zapomnili po ogromnem številu menjav znotraj njegove vladne ekipe. Izmed začetne šestnajsterice je eno leto na svojem mestu zaključilo le 12 ministrov. Kot najtežavnejša pa sta se za Cerarjevo stranko, ki je nastopila brez pravega zaledja kadrov, izkazala šolski in gospodarski resor, ki pripadata Stranki modernega centra.

Ogromno število menjav

Z izjavo v stilu  "nisem kriv in to bom tudi dokazal“ je odstopil gospodarski minister Jožef Petrovič, ki naj bi bil kriv kartelnega dogovarjanja, v času ko je vodil DZS. Seveda, tega ni dokazal. Že kot kandidat za ministra je zaradi slabega zdravja odstopil Gojko Koprivc, šele nato pa so Cerarjevi za vstop v politiko prepričali Zdravka Počivalška.

Še bolj so se zapletale zadeve na šolskem ministrstvu. Stanka Setnikar Cankar je bila v odstop prisiljena po javni objavi komisije za preprečevanje korupcije, da je z avtorskimi honorarji poleg redne plače prejela več kot pol milijona evrov. Pred zdajšnjo ministrico Majo Makovec Brenčič pa je stolček manj kot teden dni grela še Klavdija Markež, ki je odstopila po razkritju, da je njena magistrska naloga v 37 odstotkih plagiat. Markeževi je magisterij plačala ptujska ljudska univerza in ga bo morala zdaj tudi vrniti.

Janka Vebra je odnesla afera Veberkom, Violeto Bulc pa so že na začetku mandata morali nadomestiti z Alenko Smerkolj, saj je prva odšla za komisarko v Bruselj.

Ministre menjali celo hitreje kot pri Bratuškovi

Cerar je bil prisiljen celo v več menjav kot njegova predhodnica Alenka Bratušek, ki je v prvem zamenjala štiri ministre. S skupno petimi menjavami v enem letu je tudi v tem smislu tudi rekorder med tistimi desetimi vladami, ki so obstale več kot eno leto. Blizu je le še Borut Pahor, ki je v prvem letu vlade zamenjal dva člana.

Komentarjev 8
  • kemix 19:52 10.september 2015.

    miro cerar in njegovi roboti, ki imajo svojo vest..drrrrrr!

  • dragec 08:09 10.september 2015.

    No, zdaj pa primer,kakosene umaknejo komentarji,ki blatijo vlado, komentarji, ki pljujejo po pleši JJ in SDS SS, pa se umaknejo -sramota

  • TOLAR 07:17 10.september 2015.

    Novi lopovi