Slovenija
159 ogledov

Prvo oviro kandidat za ministra uspešno prestal

Marjan Dikaučič Anže Petkovšek Kandidat za ministra za pravosodje Marjan Dikaučič.
Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič je dobil podporo odbora za pravosodje.

Marjan Dikaučič je po nočni razpravi in glasovanju o njegovi predstavitvi pred pristojnim odborom DZ izrazil zadovoljstvo, "da ga je večina članov prepoznala kot primernega kandidata". Polemično razpravo na odboru je pričakoval, njegov prvi vtis o delu državnega zbora pa je temu primeren, je povedal za STA.

Dikaučič je v izjavi po seji, na kateri je odbor za pravosodje s sedmimi glasovi za in šestimi proti njegovo predstavitev ocenil za ustrezno, ponovil, da bo njegovo delo usmerjeno predvsem v posamezne, že načrtovane zakonske spremembe. Tudi v druge projekte ministrstva pa želi vnesti nekaj svežine in neobremenjenega pogleda.

SMC na prvo mesto strategije razvoja pravosodja po njegovih besedah postavlja izhodišče, da "mora pravosodje v središče postaviti človeka in skupnost". Prav ta pogled bo na prvo mesto postavljal tudi v zakonskih predlogih, je za STA še dejal Dikaučič.

Opozicija podvomila v njegove izkušnje 

Skoraj šesturno zaslišanje Dikaučiča z njegovo uvodno predstavitvijo je sicer med člani odbora za pravosodje zbudilo mešane odzive. V delu opozicije so podvomili o njegovih izkušnjah in kompetencah, predstavitev pa označili kot preveč splošno. Kot se je izrazila vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper, je v dobri uri predstavitve "dobila samo odgovor, da dobro bere". Kot nesprejemljivo so v opoziciji označili, da se zaradi napovedanih pravnih sredstev ne želi izrekati o neimenovanju delegiranih evropskih tožilcev.

V koaliciji so nasprotno predstavitev kandidata označili za celovito, kot Dikaučičevo prednost pa izpostavili nevezanost na pravna in druga omrežja. To je po besedah Dejana Kaloha iz SDS prednost, ker bo tako lahko pri svojem delu neodvisen.

O imenovanju Dikaučiča za ministra se mora izreči še državni zbor, kar naj bi storil v torek na izredni seji.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.