Slovenija
36707 ogledov

Prvo sproščanje ukrepov najbrž že naslednji teden

Vlada Mateja Logar Vlada RS
Do prvega sproščanja ukrepov bi lahko prišlo v trgovinski dejavnosti.

Potem, ko bo število covidnih bolnikov v bolnišnicah doseglo vrh, je v Sloveniji pričakovati sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19, je za Radio Slovenija napovedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Do prvega sproščanja ukrepov bi lahko prišlo v trgovinski dejavnosti, kjer bi lahko dovolili več oseb naenkrat. Po besedah Logarjeve je v tem trenutku še težko govoriti o tem, kdaj in kako se bodo sproščali posamezni epidemiološki ukrepi in kateri bodo morda še ostali v veljavi.

V zadnjem modelu razvoja epidemije, ki ga je Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan pripravil 3. februarja, je razvidno, da bo število covid hospitalizacij do konca meseca padlo pod 400, število bolnikov na intenzivni terapiji pod sto. Mnogi strokovnjaki se zato že sprašujejo, ali je pogoj PCT sploh še smiseln. Več o tem v članku "Ni več racionalnih razlogov za PCT in veliko večino ukrepov".

V bolnišnicah, šolah in socialnih ustanovah bo pristop drugačen

Logarjeva pa je napovedala, da bo sproščanje ukrepov v bolnišnicah, šolah in socialnih ustanovah potekalo drugače, kot v splošni populaciji, saj morajo omenjene ustanove ostati varne.

Kljub temu, da prebolela okužba z novim koronavirusom in cepljenje proti covidu-19 nekoliko slabše ščitita pred okužbo s trenutno prevladujočo koronavirusno različico omikron, je pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) po njeni oceni še vedno smiseln.

"Pogovarjamo pa se, kje so področja, kjer bi pogoj PCT tudi v Sloveniji varno umaknili iz uporabe," je še poudarila Logarjeva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • marko30 22:42 10.februar 2022.

    Laž na laž, že 2 leti. neverjetno, kaj narod še vse prenese.

  • GERE 19:22 10.februar 2022.

    Še dobro, da ima ta "lepotica" nabito masko na ta fris!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 19:04 10.februar 2022.

    Če bi VSE ukrepe ukinili takoj, bi bili mesec dni prepozni...najmanj...Banda pokvarjena..