Slovenija
24 ogledov

Prvoaprilski polet pingvinov

1. april. Dan, ko se je "dovoljeno" lagati. Ko beremo o letečih pingvinih, nenavadnih prestopih športnikov in videnjih NLP-jev. Od kod sploh ta navada?

Tina Maze noseča? Slovo hrvaške kune? Zasedanje nove slovenske tehnične vlade? Prvoaprilske šale v šolah, po domovih, tudi v medijih.

Ozadje 1. aprila je precej neraziskano; še največ zapisov nakazuje, da naj bi se običaj tega dne začel v Franciji okrog leta 1582. Julijanski koledar so zamenjali za gregorijanskega, tako da se je praznovanje novega leta premaknilo na 1. januar.

Sprememba datuma ni povsod naletela na odobravanje; nekateri so ga še vedno praznovali 1. aprila. Tisti, ki so novi koledar sprejeli, so jih zaničevali in se jim posmehovali, pripravljali so jim potegavščine. Med drugim so jih vabili na izmišljene zabave ob novem letu.

BBC-jeve šale

Navada se je skozi desetletja in stoletja obdržala ter se razširila po številnih državah. Prvoaprilske šale imajo med drugim izjemno močne korenine v Veliki Britaniji, kjer je BBC znan po najboljših šalah. Leta 1957 so predvajali eno izmed najbolj uspelih prvoaprilskih šal; šlo je za film o švicarskih kmetih, ki naj bi pobirali sveže zrastle špagete. Film je postal prava senzacija, v redakciji naj bi sprejeli številne klice ljudi, ki so želeli podrobnejše informacije o tem, kje bi dobili te sveže zrastle špagete, zanimali naj bi se celo za seme.

Izjemen odmev je dosegel tudi "ekskluzivni prenos" vzleta pingvinov z Antarktike, ki naj bi se selili v toplejše kraje. Posnetek je – spet – predvajal BBC. Film dokazuje res veliko pomembnost 1. aprila na Otoku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.