Slovenija
22 ogledov

PS: Sodišče prekoračilo pristojnosti

Slovenija 21.10.2013 Eva Irgl, z vprasanji poslank in poslancev predsednici vlad Saša Despot
Ustavno sodišče razveljavilo odlok o referendumu o arhivski noveli.

Ustavno sodišče je razveljavilo odlok o referendumu o arhivski noveli. Državnemu zboru je naložilo, naj v sedmih dneh sprejme nov odlok z novim datumom izvedbe referenduma.

Ustavni sodniki so namreč soglasno ugotovili, da bi izpeljava referenduma 4. maja, takoj po praznikih in počitnicah, otežila učinkovito izvajanje pravice glasovanja na referendumu. "Določitev dni predčasnega glasovanja v času praznikov in počitnic in dneva glasovanja takoj za njimi pa že sama po sebi otežuje in ovira učinkovito uresničevanje pravice glasovanja na referendumu," so zapisali v obrazložitvi.

PS: Sodišče kršilo načelo delitve oblasti

Ostro so se na odločitev sodišča odzvali v poslanski skupini Pozitivne Slovenije. "Ne gre namreč za prvi primer, ko je ustavno sodišče po naši oceni prekoračilo meje svojih pristojnosti in nedopustno prevzelo vlogo zakonodajalca. Tako odločanje ustavnega sodišča namreč pomeni očitno kršitev ustavnega načela delitve oblasti. Kako si je mogoče drugače razlagati dejstvo, da je ustavno sodišče kar samo določilo vsebino zakonske materije in prepovedalo izvajanje referendumov in lokalnih ter državnozborskih volitev v času poletnih, jesenskih in zimskih šolskih počitnic ter vseh praznikov ter dni pred in po praznikih," so med drugim zapisali.

Po njihovem mnenju je sodišče s tem omejilo „časovno izvajanje neposredne demokracije v Sloveniji“.


Znova bo predlagala 25. maj

V SDS so pobudo za presojo ustavnosti vložili, ker so prepričani, da so roki za izvedbo referenduma 4. maja prekratki, hkrati pa so menili, da bi bilo varčneje, če bi bil referendum izveden skupaj z volitvami v Evropski parlament 25. maja ali skupaj z jesenskimi lokalnimi volitvami.

A referenduma najverjetneje ne bo tudi 25. maja, saj bodo po razpisu novega odloka v roku sedmih dni začeli teči roki za referendumska opravila. Dan glasovanja ne sme biti manj kot 30 dni oddaljen od dneva razpisa referenduma.

Poslanka SDS in prvopodpisana pod referendum o arhivski noveli Eva Irgl je zadovoljna z odločitvijo ustavnega sodišča. Napovedala je, da bo v državni zbor vložila odlok, v katerem bo za datum referenduma znova predlagala 25. maj. 

Komentarjev 4
  • Pepe1 12:55 18.april 2014.

    Najbolji referendum bi bil,da bi iz parlamenta odstranili Irglovo,ker ne dela drugega kot da išče kje je kamera,to je ženska,ki nima veliko v glavi in tudi njena glava je odvratna,će bi bila kaj vredna pa nebi imela za idola Janšo,ki ...prikaži več bi moral že davno v arest če bi bila prava država,in tudi neki Gorenjak ki z aklademskim nazivom nima nič skupnega,ker po moje ga je dobil ko je bil še partiec in sta z Janšo skupaj vklikala TITO,ti si naš danes pa sta vse pozabila in imata za idola belogardiste bojte se takih ljudi,ki se spreminjajo kot oblast

  • klincek 07:18 18.april 2014.

    boli ane

  • lukaz 20:56 17.april 2014.

    Mislim, da bi morali sprejet zakon, ki bi ob zelo nizki udeležbi, naložilo plačilo vseh stroškov predlagatelju referenduma!S to '' varovalko'' bi imeli referendume, ki bi ljudi ''zanimali'' in ne za take bedarije, ki služijo zgolj nabiranju političnih točk, ...prikaži več deljenjem slovencev in praznjenje blagajne