Slovenija
36 ogledov

Pšenica gor, kruh ne

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Mercator. Prodaja doma padla za tri odstotke. Kruh ne bo dražji. Še vedno zanimiv prevzem Merkurja.

“Izdelki iz Pekarne Spar se do konca leta ne bodo podražili,” je Igor Mervič, prvi mož Spara, odgovoril na vprašanje, kako bo pri njih s cenami kruha do konca leta. Predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak je namreč – medtem ko je pojasnjeval, kako je poslovala Skupina Mercator – napovedal: “Cene kruha se v Mercatorju najmanj do konca leta ne bodo spreminjale.” Tudi Tuš zdaj pravi, da sami cen ne bodo dvigovali, “s strani dobaviteljev pa napovedi podražitev še niso prejeli”.

Vpliv na meso in mleko
Gre za poslovne odločitve,” napovedi komentira agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Dodaja, da so zadnje tri tedne cene pšenice poletele v višave. Kako se bo to odražalo v cenah mesa in mleka, pa meni, da je še nemogoče napovedovati. “Dlje ko bodo cene surovin visoke, večji bo pritisk na rast cen,” pravi.

Prevzem. Mercator še vedno zanima prevzem Merkurja. A upniki Merkurja so proti, zato “smo pasivni in čakamo”, pravi Debeljak.

Nakupi so bolj racionalni,” pa opažajo v Mercatorju. Prodaja doma jim je v prvem polletju padla za tri odstotke. Ker pa so v tujini rasli, so imeli za 1,33 milijarde evrov prihodkov iz prodaje in 17,7 milijona evrov čistega dobička.

 

Mercator je danes sicer razkril poslovne rezultate za prvo polletje in načrte do konca leta. Žiga Debeljak je povedal, da je Skupina Mercator v prvi polovici leta ustvarila 1,33 milijarde evrov prihodkov iz prodaje in 17,7 milijona evrov čistega dobička.

V prihodnje razmere še slabše
Ob tem je dejal, da zaradi krize zaupanje potrošnikov pada, pri nakupih so zato ti bolj racionalni, kar vpliva na obseg in strukturo trošenja, razmere pa se bodo v prihodnje kvečjemu še zaostrovale. Kriza se na domačem trgu Mercatorju kaže predvsem na neživilskem delu. Tu so prihodki v prvi polovici leta nižji za tri odstotke.

Dobavitelji ne pritiskajo
Na vprašanje, ali bi se lahko do konca leta podražila kakšna druga skupina hrane, na primer meso ali mleko, članica uprave za trženje in nabavo Mateja Jesenek odgovarja, da za zdaj pritiska dobaviteljev po višjih cenah ni in da bodo tudi na drugih prehrambnih segmentih tako kot na kruhu izvedli določene ukrepe, če bo to potrebno. Ni pa eksplicitno zatrdila, da drugje podražitev zagotovo ne bo.

Brez nasvetov Pahorju
„Kot veliko podjetje si želimo čim bolj stabilnega okolja,“ pa je bil diplomatski Debeljak na vprašanje, kako kot gospodarstvenik komentira vrenje v javnem sektorju, ki se kljub krizi upira zamrznitvam plač, plačnim rezom in grozi s stavko. Isti odgovor je ponovil tudi na vprašanje, kaj bi svetoval vladi, predvsem primeru Borutu Pahorju, ki se ubada z luknjami v proračunu.

Nič o grožnji veterinarjev
"Konkretno tega ne bom komentiral," pa je odgovoril na vprašanje, kako vidi grožnje veterinarjev iz javnega sektorja, ki, če bo prišlo do stavke, napovedujejo, da ne bodo opravljali potrebnih pregledov mesa, zaradi česar bi bile police s temi izdelki hitro lahko prazne. Neuradno pa je bilo po tiskovni konferenci slišati tudi, da so denimo v Avstriji veterinarji veliko učinkovitejši, njihove storitve pa cenejše.

Mercator bi še vedno rad Merkur
O prevzemu Merkurja je Debeljak povedal, da jih to strateško povezovanje še vedno zanima, da pa razmere opazujejo in čakajo, saj je projekt trenutno ustavljen. Iz Merkurja so jim že pred časom sporočili, da njihovi upniki za to lastniško povezovanje obeh družb niso zainteresirani. Mercator in Merfin, lastnik Merkurja, sta pred tem sicer o lastniški povezavi podpisala tudi pismo o nameri. Mercator pa je v Merkurju opravil tudi skrbni pregled.

"Nimamo likvidnostnih težav"
Sicer pa v Mercatorju računajo, da bodo do konca leta ustvarili 2,8 milijarde evrov prihodkov in okoli 30 milijonov evrov čistega dobička. Debeljak je tudi zavrnil, da bi Mercator zaradi krize imel likvidnostne težave, prav tako je zanikal, da bi do tega lahko prišlo po 10. septembru, ko bo družba začela izplačevati dividende.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.