Slovenija
392 ogledov

[psi] – knjiga, ki bere bralce

psi Žurnal24 main
Njen četrti ponatis potrjuje, da ne gre za muho enodnevnico.

Letos poleti mineva 7 let odkar je slovenski prostor razburkal fenomen knjige [psi]. Drzno velika naklada za slovenske razmere ter prestižni design so bili prvi vtisi ob njenem prihodu. Vendar je vsebina knjige tista, ki je pritegnila rekordno število bralcev in navdihuje še vedno rastočo Facebook skupnost, ki šteje preko 70.000 sledilcev. 4. ponatis knjige samo potrjuje, da ne gre za muho enodnevnico.

V čem se [psi] tako razlikuje od drugih knjig?

Že naslov razkriva, da je knjiga povezana s psihologijo – vedo, ki proučuje človekovo duševnost, vedenje in osebnost. V ozadju knjige je povsem novo razumevanje delovanja našega uma, torej tistih procesov v naši glavi, ki so krivi za večji del naših življenjskih težav. Teorija REI omogoča vpogled v to delovanje in daje odgovore na vprašanja: zakaj se zaljubimo, zakaj nas privlačijo partnerji s podobnimi lastnostmi, zakaj nas v puberteti tako premetava, kako je mogoče, da se otroci pri isti vzgoji lahko zelo razlikujejo, kako se oblikuje naš značaj, od kod izvira narava naših spolnih poželenj, zakaj pride do depresije, potrtosti in strahov, zakaj nekateri zaradi malenkosti obupajo, medtem ko se drugi pogumno soočajo z velikimi težavami, kaj spreminja vrednote v družbi.

Kaj je teorija REI?

Rdeča nit knjige je nova psihološka teorija REI. Pravi, da vsak človek dobiva informacije od treh različnih procesorjev, ki se imenujejo se Racio (R), Emocio (E) in Instinkt (I). Razmerja moči med njimi tvorijo značaj posameznika. Ljudje, ki jim prevladuje Racio so analitični in racionalni. Radi imajo red, so sistematični in z lahkoto načrtujejo. Vrednota jim je denar, zato so lahko pohlepni. Ljudje, ki jim prevladuje Emocio vidijo svet v slikah, cenijo lepoto, estetiko. Lahko so vrhunski športniki ali umetniki. So duša zabave, odlični so v improvizaciji, vendar je zanje značilna tudi lenoba in neodgovornost. Ljudje, ki jim prevladuje Instinkt vidijo svet skozi strahove in nevarnosti. So skrbni, delavni in sočutni. Od vseh značajev so najbolj čustveni.

Partnerstvo

Posebna pozornost je v knjigi posvečena ljubezni in partnerskim odnosom. Knjiga nam ne pojasni le, kaj ljubezen ni, ampak prvič tudi, kaj ljubezen sploh je in zakaj v sodobni družbi domala ne poznamo več prave ljubezni, ampak le še kopico drugih partnerskih povezav, ki pa ne zagotavljajo stabilnosti v odnosih. Emocio tako naklonjenost izraža z dotiki, telesno bližino in pogledom, Racio jo izraža z besedami in dragocenimi darili, Instinkt pa skozi skrb, zaupanje ter pozornost do ljubljene osebe.

Zaključek

Posebnost knjige [psi] je v tem, da nova teorija v njej ni zgolj predstavljena, ampak na zelo nenavaden in dovršen način tudi uporabljena. Tako mnogi že med branjem doživljajo občutke, ki jih ne znajo pojasniti. Knjiga deluje kot nekakšno zrcalo bralčeve psihe in mu omogoči vpogled v njegov lastni svet. Mnogi v njej uzrejo nekaj najbolj čudovitega, kar lahko v življenju sploh odkrijemo – sebe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.