Slovenija
533 ogledov

Psi ponoči ne smejo lajati

Pes Shutterstock
Na občini živalim prepovedali oglašanje v nočnem času, da ne bi motile počitka občanov.

Če se bodo okoli vaše hiše večkrat smukali nepridipravi, se ne zanašajte več na svojega psa, da bi vas na to opozoril z lajanjem in vas to ne bi stalo nič. Vsaj tako velja za prebivalce Občine Log - Dragomer.

Občinarji so namreč sprejeli odlok o varstvu javnega reda in miru, ki začne veljati v začetku novembra in med drugim prepoveduje oglašanje živali med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj.

Tudi druge slovenske občine imajo v svojih odlokih o javnem redu in miru sicer določila, da živali s svojim hrupom ali smradom ali kako drugače ne smejo motiti okolice. Po večini urejajo vodenje psov na javnih površinah in čiščenje njihovih iztrebkov.

Sto evrov kazni

"V naseljih ni dovoljeno imeti na prostem psa ali druge živali, ki s svojim laježem oziroma oglašanjem moti občane pri počitku med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj," pa so v Občini Log - Dragomer zapisali v členu, ki ureja uporabo živali. Odgovornega za žival lahko doleti kazen v višini sto evrov.

Andrej Kos, direktor občinske uprave, je za lokalni Naš časopis pojasnil, da naj redarstvo ne bi ukrepalo v primeru, če bo šlo le za enkratno oglašanje oziroma bodo to izjemne okoliščine, ampak takrat, ko bo šlo za ponavljajoče glasno oglašanje.

Ob nedeljah bo vrt ostal nepokošen

V občini so opravili tudi z "oglašanjem" različnih hrupnih strojev. Poleg običajne prepovedi v nočnem času, to je med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj, prepovedujejo nenujno uporabo motornih kosilnic, žag in drugih hrupnih strojev, ki bi motili mir in počitek ob nedeljah in praznikih. Enako velja, če boste volumen privili preveč naglas na televizijskih in radijskih sprejemnikih. Tudi za to vas lahko doleti globa v višini sto evrov.

Komentarjev 26
  • Vojko Zupanc 09:02 13.november 2011.

    A smo ljudje dolžni poslušati cele noči sosedovega psa? Ali sosedovo kosilnico med nedeljskim piknikom? Ali avtomatizirane cerkvene zvonove navsezgodaj? Mislim, da ne in v tem je poanta občinskih odlokov (ne zakonov!). Sam jih popiram in jih bom predlagal tudi ...prikaži več v Žalcu. PS: Mimogrede, pes, ki celo noč laja, zagotovo nima lepega življenja.

  • Jan Hančič 15:40 08.november 2011.

    Cerkveni zvonovi pa še vedno zvonijo ...

  • Skippy 01:57 07.november 2011.

    Težko rečemo, kam gremo. Ameriške zakone smo namreč že zdavnaj presegli.