Slovenija
21 ogledov

Psihoza obsodb novinarjev

Bojan Požar opozarja na obsodbe novinarjev v Sloveniji. Žurnal24 main
Samo Romunija, Slovaška in Slovenija omogočajo kazensko preganjanje novinarjev. A le Slovenija je tista, ki to redno prakticira, je o medijski svobodi in obsojanju novinarjev povedal Bojan Požar.

Slovenska sodišča so samo lani na pogojne zaporne kazni obsodila Marjana Zlobca, Dejanja Steinbucha in Požarja. Na vse te sodbe odziva društva slovenskih novinarjev ni bilo.

 

Požar: tožil bom

Kot ceh moramo nekaj storiti, ocenjuje Požar. "Sojenja novinarjem je treba korektno spremljati in navesti tudi ime sodnika. Poleg tega bi morali sodbe secirati, komentirati, ne pa samo poročati." Dodal je, da ne bo več dovolil, da mu nekdo očita, da namerno žali ljudi: "Zoper vsakega, ki me bo tožil, bom vložil kazensko ovadbo, ker me to osebno žali!"

Nedotakljiva smetana
Požar je izpostavil dve vrsti ljudi, ki preganjajo novinarje; deli jih na tiste, ki so obogateli med tranzicijo, in tiste, ki želijo upravljati z državnim denarjem. "Sodna praksa obsojanja novinarjev po moji oceni dejansko odstopa od stališč evropskega sodišča," meni tudi odvetnik Franci Matoz in dodaja, da to pelje k cenzuri.

Novinarji opravljajo funkcijo javnega psa čuvaja, saj opozarjajo na nepravilnosti, "10. člen konvencije o človekovih pravicah pa ne zahteva dokazovanja vrednostnih sodb, če so napisane v dobri veri," še meni Matoz.

Začasne odredbe
V ZDA so lani izdali tri začasne odredbe, medtem ko ima pri nas samo Požar štiri. "Kar se tiče odredbe Cerani proti Dnevniku, je ta v nasprotju s prakso evropksih sodišč, saj izrečena sankcija, v tem primeru 50 tisoč evrov, mora biti sorazmerna s prizadetostjo. Če bi se Cerani odločil za odškodninsko tožbo, bi dobil kvečjemu 5 ali 6 tisoč evrov," še dodaja Matoz.

S tem se ne strinja odvetnica Nina Zidar Klemenčič: "Smisel začasne odredbe je, da se pretehta, kolikšna je vsota, ki medij odvrne od nadaljnega pisanja. Odškodnine se odrejajo po drugih pravilih." Sicer je Požar Klemenčičevo označil kot "neformalno prvakinjo" v vlaganju začasnih odredb. V intervjuju za Marketing Magazin naj bi dejala, da bi država morala ukiniti nekatere medije in zapreti nekatere novinarje.

"To je bilo rečeno v konkretnem primeru glede objave obdukcijskih zapisnikov, ko sem povedala, da bi novinarja ob takšni objavi lahko zaprli, medij pa ukinili. Kar se tiče začasnih odredb, morda jih je res preveč, a je to edino sredstvo v Sloveniji, ki lahko prepreči nadaljnji poseg v človekove pravice," pravi Klemečičeva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.