Slovenija
58 ogledov

PUM-ovci pokazali svoj talent

1/22
Žurnal24 main
V parku Navje se je predstavil prvi PUMstival, ki je združil skorajda vse slovenske PUM-ovce. "Prvič vsi skupaj kažemo, kaj smo naredili. In imamo kaj pokazati," pravi Matjaž Vodeb.

Vodeb je eden izmed mentorjev v ljubljanskem PUM-u. In kaj sploh je PUM? To je organizacija, v kateri lahko najdejo zatočišče mladi med 15. in 25. letom, ki se ne šolajo in niso zaposleni. "Sem jih pripeljejo travmatične izkušnje, denimo zlorabe, razpad družine ali pa tudi kaj drugega. Letos je prišlo veliko takih brez očeta," pravi Vodeb in pojasni, da vsak mentor v idealnih okoliščinah skrbi za tri ali štiri varovance: "Trem še lahko daš pot v enem letu. Takoj ko si mentor petim, ne pomagaš nikomur."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Meni, da nekateri jemljejo PUM kot nekaj manjvrednega, na kar sam odgovarja: "Pa naj mladi potem sedijo doma in nič ne delajo, če tako hočejo."

Na današnjem dogodku se je zbralo sedem PUM skupin, na državni ravni pa jih je sicer dvanajst (enajst jih aktivno deluje). "Namen današnjega dogodka je, da prvič vsi skupaj na nacionalni ravni kažemo, kaj smo naredili v okviru vseh izbirnih projektov PUM. In imamo kaj pokazati," še ponosno pove. Kaj imajo pokazati, si lahko tudi sami ogledate v galeriji.

Brezplačen program, obvezna redna udeležba
Program Projektno učenje za mlajše odrasle (PUM) je javen izobraževalni program. Njegov namen je motivirati mlade k ponovni vključitvi v izobraževalni proces ter jih usposobiti za konkurenčnost na trgu delovne sile.

Mentorji upoštevajo interese udeležencev, ki so lahko v PUM vključeni eno leto. Vključitev je možna kadarkoli. Program je brezplačen. Če se udeleženci prijavijo na Zavod RS za zaposlovanje kot brezposelni, so deležni ugodnosti, ki jim iz tega statusa pripadajo. Srečanja potekajo skoraj vsak dan.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.