Slovenija
24 ogledov

Punt moštvenih športnih zvez

Dejan Kontrec Žurnal24 main
Nezadovoljni. Nogometaši, košarkarji ...

Fundacija. Najmanj štiri športne zveze so nezadovoljne z razdelitvijo denarja, ki jo je opravila Fundacija za šport (FŠO): nogometna, košarkarska, rokometna in hokejska.

Razdelili 9 milijonov

FŠO je minuli teden športne zveze obvestila o delitvi sredstev za letos. Razdelila je devet milijonov evrov, prošenj različnih športnih zvez pa je bilo za dobrih 53 milijonov evrov.

Predstavniki moštvenih športov so se med seboj že začeli pogovarjati o delitvi, je povedal sekretar hokejske zveze Dejan Kontrec in napovedal, da se bodo v kratkem tudi sestali. "Pogovorili se bomo, ali je znesek pravično razdeljen med zvezami. Morda je vse v redu, treba pa se je pogovoriti o delitvi," pravi. Podobne delitve so bile že v preteklosti, vendar se takrat ni nihče ukvarjal z njimi, je dodal.

Nogometašem nič

FŠO deli sredstva v skladu s kategorizacijo vrhunskih športnikov, ki so jo pripravili na Olimpijskem komiteju Slovenije. Povedano poenostavljeno, kategorizacija obravnava enako naslov svetovnega prvaka v balinanju in v nogometu. Rezultat takšne kategorizacije je, da nogometna zveza letos ni dobila nič denarja, rokometna zveza pa je dobila manj kot lani.

Če bo nastal spor, bo v posebnem položaju Aleksander Čeferin, predsednik nogometne zveze, ker je kot odvetnik tudi pravni zastopnik FŠO.

Še bodo prikrajšani

Pravilnik, ki kategorizira vrhunske športe in ga je sprejel državni zbor, je krivičen do športov, v katerih je najmočnejša mednarodna konkurenca, in favorizira športe, ki jih gojijo v manj državah. Svet FŠO je poskušal lani pravilnik spremeniti, potem pa so se zamenjali člani sveta in sprememba pravilnika je zastala. Podobno delitev sredstev kot v FŠO uporabljajo na državni ravni, zato bodo panoge, ki so bile prikrajšane pri delitvi na FŠO, letos vnovič prikrajšane pri drugih delitvah. Sprememba pravilnika načeloma spada med naloge pristojnega ministra Žige Turka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.