Slovenija
30 ogledov

Pusić: V Baslu ne bodo reševali spora

Erjavec in Pusićeva na Otočcu Željko Lukunić/PIXSELL
Hrvaška zunanja ministrica dejala, da se je baselska Banka za mednarodne poravnave razglasila za nepristojno glede reševanja vprašanja nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke. Erjavec: Ni tako.

To je hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić izjavila na Bledu za hrvaško televizijo HTV in Hrvaški radio po sestanku s slovenskim ministrom Karlom Erjavcem.

Erjavec pa je njene navedbe povsem zanikal. "Mi ga razumemo tako, da se ni razglasila za nepristojno," je poudaril minister. "Pomembno je to, da se ta zadeva ne rešuje pred hrvaškimi sodišči, ampak da se išče rešitev v okviru sukcesije in pismo iz Basla ne govori o tem, da se je BIS razglasila za nepristojno," je dejal. Meni, da je bila izjava njegove hrvaške kolegice preuranjena.

Pogovarjali se bodo naprej

Pusićeva je dejala še, da se oktobra nadaljujejo pogovori med njima z Erjavcem in obema finančnima strokovnjakoma Francetom Arharjem in Zdravkom Rogićem. Govorili naj bi o nadaljnjih korakih v reševanju vprašanja prenesenih vlog, "glede na to, da je baselska Banka za mednarodne poravnave ponovila, da ni pristojna v tem primeru", je pojasnila hrvaškim novinarjem.

Spet na začetku?

Reševanje težav hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke so se vlekla več let. Slovenija in Hrvaška sta memorandum parafirali marca.

Državi sta se strinjali, da bosta rešitev glede prenesenih vlog našli na osnovi odgovora o vprašanjih nasledstva. Hrvaška se je takrat zavezala, da bo ustavila sodne postopke proti LB in NLB, Slovenija pa ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z EU

Komentarjev 2
  • rado 07:02 04.september 2013.

    Že mesec nazaj je bilo zmenjeno, da se to rešuje v okviru prodaje NLB Hrvatom! http://bit.ly/1a5idAu

  • vladek 06:59 04.september 2013.

    da baselska banka ne more prispevati k rešitvi problematike",kaj potem tole pomeni.Erjavec zavaja Slovence.