Slovenija
9 ogledov

Rotnik do nadaljnega za zapahi

Uroš Rotnik Saša Despot
Celjska preiskovalna sodnica je po večurnem zaslišanju Uroša Rotnika ocenila, da bi poskušal vplivati na priče, če bi ga izpustila na prostost. Zato mora Rotnik za najmanj en mesec v pripor.

Nekdanji šef Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik bo še najmanj naslednji mesec preživel za zapahi v priporu. Preiskovalna sodnica v Celju je zanj, potem ko ga je policija v torek pridržala zaradi domnevnega pranja denarja, po večurnem zaslišanju odredila pripor. S tem pa ugodila Specializiranemu tožilstvu (SDT), ki mu je uspelo dokazati, da bi Rotnik lahko poskušal vplivati na priče ali uničevati dokaze, če bi ga sodišče izpustilo na prostost.

Predtem je sodnica zaslišala tudi finančnika Bogdana Pušnika, ustanovitelja nekdanje borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik, ki ga je policija prav tako pridržala predvčerajšnjim ob hišnih preiskavah. Tudi zanj je tožilstvo predlagalo pripor, a temu sodišče ni ugodilo, saj ocenjuje, da ni razlogov zato, da bi Pušnika poslali za zapahe.

Pritožba se že piše

Rotnik lahko zdaj poskuša pripor izpodbiti še s pritožbo, njegov zagovornik Mitja Jelenič Novak pa ima do petka čas, da jo posreduje na celjsko okrožno sodišče, kjer bi potem do začetka prihodnjega tedna odločili o tej morebitni pritožbi. Jelenič Novak je sicer pritožbo zaradi odreditve pripora Rotniku že napovedal.

Rotnik ne razume, kaj se mu sploh očita

SDT je sicer v sredo vložilo zahtevo za preiskavo zoper Rotnika, Pušnika in še osem oseb zaradi domnevnih zlorab položajev in pranja denarja, ki so jo posredovali preiskovalni sodnici pred zaslišanjem.

Rotnik naj na zaslišanju očitkom tožilstva, da naj bi si za več milijonov evrov vredno osebno premoženje pridobil povsem nezakonito, močno oporekal. Ta sicer vztraja, da naj bi si to premoženje prislužil predvsem s trgovanjem z vrednostnimi papirji in podobnimi finančnimi vlaganji. Jelenič Novak poudarja, da pravzprav niti ni jasno, kaj se Rotniku sploh očita. "Kot je bilo razumeti tožilko, se gospodu Rotniku očita, da je neugotovljenega dne na neugotovljen način prejel od Alstoma provizijo za posredovanje pri obnovi blokov pet in šest Teš."

Cerar jim je dal domačo nalogo

O domnevnem oškodovanju Teš med gradnjo šestega bloka Teš so medtem razpravljali tudi na redni seji vlade Mira Cerarja. "Predsednik vlade je ministrstvoma za finance in za pravosodje naložil, da do naslednje seje vlade proučita možnost priprave zakona o reviziji projekta Teš 6." sporočajo z vlade.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.