Slovenija
73 ogledov

Putin: Ruska podjetja bi več sodelovala v Sloveniji

Borut Pahor, Vladimir Putin EPA
Obisk slovenskega premierja Boruta Pahorja v Rusiji. Spremlja ga močna gospodarska delegacija. Pahorja je že sprejel gostitelj, Vladimir Putin.

Predsednik republike Borut Pahor in njegov gostitelj, ruski predsednik Vladimir Putin, sta danes ob začetku pogovorov v Moskvi izrazila upanje, da bo uradni obisk slovenskega predsednika pripomogel k okrepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Putin je izrazil obžalovanje, ker so se gospodarski odnosi med Rusijo in Slovenijo v zadnjem času ohladili. Kot je poudaril, ga žalosti, ker je blagovna menjava upadla. V zadnjem času se je padanje sicer ustavilo. "Upam, da bo obisk okrepil naše sodelovanje," je še dejal.

Pahor pa je dejal, da se bosta v pogovorih osredotočila na gospodarsko sodelovanje, da pa bi kljub temu želel izkoristiti priložnost za obravnavo vprašanja varnosti na vzhodu Ukrajine ter odnosov med EU in Rusijo. Ob tem se je zavzel za ustavitev spopadov na vzhodu Ukrajine.


Pahor ima danes na programu tudi srečanje z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, udeležil pa naj bi se tudi slovensko-ruske poslovne konference, ob robu katere naj bi slovenska podjetja po napovedih sklenila za dobre pol milijarde evrov poslov.

Predsednika v Moskvi spremljajo zunanji minister Karl Erjavec, minister za kmetijstvo Dejan Židan in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič ter močna gospodarska delegacija, v kateri je 45 gospodarstvenikov in 32 slovenskih podjetij. Ob Pahorjevem obisku bo zato v Moskvi tudi poslovna konferenca.

Iz Moskve bo Pahor v soboto odpotoval v Sankt Peterburg, kjer bo v ospredju sodelovanje med državama na področju kulture.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • h3o 17:26 12.februar 2017.

    Bravo Pahor, odlično opravljena naloga, čestitke iz desnega štaba...

  • ode 16:22 11.februar 2017.

    Žlahta je strgana plahta!. Kdor se na žlahto zanaša, v situ vodo prenaša!

  • ode 16:20 11.februar 2017.

    Več bomo imeli od Rusov, kot od (mrzle) žlahte v Ameriki.