Slovenija
433 ogledov

Putinov obisk v Sloveniji: Tako je prispel Putinov vozni park

Iljušin Slovenski letalski portal
Putinova črna limuzina že prispela na Brnik.

Eno od štirih ruskih letal, ki bodo v času enodnevnega obiska predsednika Vladimirja Putina pristala v Sloveniji, že stoji na Brniku. Kot so zapisali na Slovenskem letalskem portalu, je jIlyushin IL76, ki  je v sredo pristal na Aerodromu Ljubljana pripeljal nekaj vozil za jutrišnji obisk ruskega predsednika v Sloveniji.

Med avtomobili, ki so jih z letališča odpeljali neznano kam, je tudi Putinova mercedesova črna limuzina Mercedes-Benz S 600 Pullman.

Po navedbah portala Sputnik, ima ruska varnostna služba (FSO) v voznem parku 11 tovrstnih vozil. Štiri najbolj luksuzna, med katerimi je tudi predsednikovo, stanejo okoli 800 tisoč evrov.

Gre za pravi oklepnik, ki je po navedbah proizvajalca odporen na napad iz vseh vrst vojaškega orožja; ustavi strelivo, ki potuje do dvakrat hitreje kot krogla iz pištole. Odporen je na pehotno protioklepno orožje (bazuke) ter na eksplozivne naprave, nastavljene v neposredni bližini.   

Podvozje avtomobila je iz 50 mm debele jeklene obloge, karoserija je iz kevlarja (aramida), sintetičnega vlakna, nekajkrat močnejšega od jekla, ki ga sicer uporabljajo pri gradnji letal in vesoljskih plovil, saj ščiti pred požari. Neprebojno steklo debeline 100 milimetrov je iz polikarbonata, ki se sicer uporablja za izdelavo leč in očal. 

Več kot tri tone običajno tehta to več kot šest metrov dolgo vozilo; vse je seveda odvisno od varnostne opreme. Po navedbah proizvajalca samo vetrobransko steklo takšnega avtomobila tehta 135 kilogramov.

Predsednikov voznik

Postati Putinov voznik, ni majhna stvar, kvalificirajo se  tisti z dolgoletnih izkušnjam v ruski varnostni službi (FSO), da o resnih psiho-fizičnih testih in usposabljanjih v ekstremnih pogojih sploh ne govorimo. Tovrstna usposabljanja in testiranja lahko trajajo od sedem do petnajst let. 

Sicer ima predsednik več kot deset voznikov, njihovo usposabljanje pa na primer vključuje obvezno fotografiranje med vožnjo, simulacijo vožnje na ledu, vožnja skozi vodo in eksplozijo.

Predsednikovo spremstvo

Med obiskom na Dunaju junija 2014, je konvoj z ruskim predsednikom sestavljalo 27 avtomobilov in deset motornih koles - predvsem avstrijske policije.

Avtomobili, ki so zagotovo pripadali ruskemu predsedniku sta limuzina in več dostavnih vozil z alarmnim sistemom. Zaradi varnosti je v koloni več identičnih vozil.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 14
  • Marko Basej 16:46 30.julij 2016.

    Pozdrav.Ali je na obisku res Putin ali dvojnik. v njegovih očeh in potezah obraza ni nobene odločnosti.lp mare

  • dragec 15:38 30.julij 2016.

    BOGU HVALA, DA DESNICE , OPOZICIJE IN DOMOBRANCEV NE BO

  • bojovi 09:15 30.julij 2016.

    bomo*