Slovenija
5 ogledov

Race, nikar na levi breg!

Mesto Piran že stoletja politično in ekonomsko nadzira zaliv, od koder črpa svoj Žurnal24 main
Streljanje hrvaških lovcev v krajinskem parku Sečoveljske soline je predvsem strokovno in etično vprašanje, šele nato politično, pravi vodja parka Andrej Sovinc.

Kot je znano, so v nedeljo nekaj pred 14. uro na levi del Dragonje prišli hrvaški lovci in začeli izvajati lov na območju parka, ki je naravna vrednost državnega pomena in je prva slovenska lokaliteta, vpisana na seznam ramsarske konvencije o varovanju mokrišč.

O lovcih je policijo obvestil Joško Joras, vendar mož v zelenem po prihodu policistov ni bilo več .

 
 

Na desni strani Dragonje že več kot 15 let ni padla niti ena raca, ker lov ni dopuščen. Zato je skrajno neetično, da na levi strani reke tiste ptice, ki jih mi na desnem bregu skrbno varujemo, nekdo mirne duše strelja.

Andrej Sovinc

 
Park v slovenski katastrski občini
In zakaj je lov v parku sporen? Leta 1990 je Občina Piran območje do vznožja savudrijskega hriba, torej celoten levi močvirnati del Dragonje, razglasila za krajinski park. V istih mejah znotraj katastrske občine Piran je nato tudi Slovenija
potrdila park kot naravno vrednost državnega pomena, s tem pa je upravljanje parka prešlo v roke državi.

Slovenska katrastrska občina nedvomno zajema tudi območje južno od Dragonje. Problem je v tem, da je hrvaška stran parcele, ki so bile dolga stoletja v slovenskem katastru, preprosto vpisala v svoj kataster, slovenskega pa ne priznava, pojasnjuje Sovinc.

Domnevno čezmejno območje ne igra vloge
Park je zelo pomemben tudi zaradi uvrstitve na seznam ramsarske konvencije, ki varuje mednarodna mokrišča posebnega pomena po različnih kriterijih.
Od držav podpisnic konvencija zahteva, naj ohranjajo ugodno ekološko stanje.

Tudi če bi šlo za čezmejno območje, kar bi morda zaradi znanih okoliščin lahko trdila sosednja država, pa konvencija od Hrvaške kot podpisnice zahteva, da spoštuje tako imenovano bolj ugodno ekološko stanje, torej varovanje vrst in prepoved lova, ki velja na celotnem območju Sečoveljskih solin.

Ne glede na to, ali gre za slovensko ali hrvaško ozemlje, je lov v zavarovanem območju (park spada tudi v zavarovano območje Natura 2000) prepovedan in pomeni grožnjo ugodnemu značaju območja, pravi Sovinc, ki od slovenskih organov pričakuje, da bodo od Hrvaške zahtevali spoštovanje naravovarstvenih zavez.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.