Slovenija
68 ogledov

Račun se ne izide

Mirnopeške rejce govedi je veterinar Otmar Colarič (desno) opozoril na pomen zna Žurnal24 main
Prireja mleka. Odkupne cene padajo, stroški naraščajo. Mirnopečani bi radi mlekarno.

Število rej govedi v Sloveniji pospešeno pada, saj zniževanju odkupnih cen in naraščanju stroškov prireje mleka ne morejo več slediti niti srednje veliki proizvajalci, izpostavlja veterinar Franc Colarič. “Pri naši študiji razmer v Mirni Peči, ki je ena izmed najbolj urejenih območij, ima velik potencial in ga tudi prikazuje v obliki velikih tržnih viškov, je razlika med odkupno ceno mleka in dejansko ceno približno pet centov,” pravi.

Zmanjševanje stroškov

54 večjih rej govedi je po navedbah Franca Colariča v mirnopeški občini.

V Občini Mirna Peč pridelajo tretjino vsega mleka na Dolenjskem. “Strukturo, ki zajema celotne stroške prireje mleka, je treba izboljšati tako, da se najdejo vzroki za škode in nepotrebne stroške,” pojasni Colarič. Mirnopeška občina zato izvaja projekt zmanjševanja stroškov prireje mleka na usmerjenih kmetijah. “Projekt je bil zastavljen za Dolenjsko in Belo krajino. Ker nismo dobili evropskih sredstev, smo projekt financirali samo v naši občini. Upam pa, da bo prihodnje leto potekal tudi širše,” pove župan Zvone Lah.

Gradnja mlekarne
Colarič je prepričan, da je mirnopeška občina sposobna imeti lastno proizvodnjo mleka. Za zdaj je to vizija, sčasoma pa se bo verjetno izkazalo, da je to nujno, meni Lah. “Mleko je zdaj samo surovina in gre brez večje dodane vrednosti iz Mirne Peči. Na občini smo o tem razmišljali že pred nekaj leti, vendar še ni prave volje pri kmetih, pa tudi naši predpisi so tako zapleteni, da je gradnja manjše mlekarne skoraj nemogoča. Upam, da se bo ta kmetijska politika spremenila in bosta imeli Evropa in država posluh tudi za take projekte, da bo kmetijstvo v Mirni Peči v prihodnjih letih lahko šlo v to smer,” dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.