Slovenija
39 ogledov

Računalnika niso popravili … zaradi nikotina

Kajenje ob računalniku Profimedias
Računalničarji Appla Švicarki niso želeli popraviti prenosnika, ker je bilo v njem preveč nikotina.

Švicarska radiotelevizija SRF poroča o nenavadnem razlogu za zavrnitev poprave prenosnega računalnika. Švicarki Patricii K. so nepopravljeno vrnili MacBook iz trgovine Apple, ker je bilo v njem preveč usedlin nikotina. "Računalnika ne bomo popravili, visoka koncentracija nikotina v njem je prenevarna za naše delavce,“ so lastnici po telefonu sporočili iz trgovine Appla.

Švicarka je bila presenečena, sicer sta s partnerjem kadilca in tudi v stanovanju kdaj kadita, a to ni pogosto. "Ne kadiva več kot povprečen kadilec in stalno zračiva. Ko uporabljam prenosnik pa ne kadim,“ je povedala za SRF. Radiotelevizija je zato za komentar prosila Apple Švico, ki se ni odzvala. Odzval pa se je glavni sedež Appla v ZDA. "Naša pravila nikotin uvrščajo med nevarne substance in popravila izdelkov, ki so prišli v stik z njimi, so nevarna za zdravstvo ekip za popravila“. Zato lahko sodelavci Appla zavrnejo taka popravila.

Pretirana reakcija na minimalno količino nikotina

Švicarski toksikolog je za SRF povedal, da je količina nikotina, ki se lahko zaradi kajenja v bližini računalnika znajde v notranjosti, tako minimalna, da ne predstavlja večjega zdravstvenega tveganja. Računalničar, ki je Švicarki nato le popravil prenosnik, je bil enakega mnenja. V notranjosti prenosnika ni našel velikih količin nikotina, ki so se jih bali Applovi delavci. Za okvaro pa je bila kriva tovarniška napaka. 

Komentarjev 3
  • Ferluci 09:36 09.julij 2015.

    Očitno se kadilci ne zavedajo, kakšni packi so.

  • Žurnalček 18:24 08.julij 2015.

    Če se delavcu nekadilcu kozla na smrad naloženega čistega nikotina , potem ga bog ne more prisilit , da je v stiku z njim , sploh pa v eni Švici ! Toksikolog pa očitno ne ve , da ventilator ...prikaži več vpihuje v notranjost okoliški zrak- dim , zaradi hlajenja napajalnika in se nikotin ne nalaga normalno ampak ga notri vpihuje ventilator . In če je imela namiznega in pihala v njega , pa še zraven pepelnik, od kjer ga je DIREKTNO jemal IN VPIHOVAL ventilator , potem je notranjost bila živa svinjarija ! Drugače je z navadnim stoječim , kajti do tam res dim v takšni koncentraciji ne more.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:43 08.julij 2015.

    Naj pa uporabjo rokavice pa masko medtem ko popravljajo. Drgač pa podpiram da jih tako skrbi za svoje delavce.