Slovenija
3812 ogledov

"Računamo na razum vlade, ki bo morala sprejeti naše pobude in pomagati"

mestni utrip Saša Despot
Če v interventnem zakonu ne bo nekaterih dodatnih nujnih ukrepov, na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pozivajo k sprejemu novega širšega protikoronskega paketa PKP9.

Vlada je preklicala epidemijo, epidemiološko stanje se umirja, a določeni ukrepi še vedno ostajajo. "To omejuje obrtnike in podjetnike in zato smo mnenja, da se morajo do konca leta podaljšati tudi ukrepi pomoči," je v izjavi za medije ob robu seje upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Med ukrepi, ki jih na OZS v predlaganem interventnem zakonu pogrešajo, je med drugim izpostavil enkratno državno pomoč vsem dejavnostim, ki so bile z vladnimi odloki zaprte, ter podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa do konca leta. Od vlade zbornica pričakuje pomoč pri dogovarjanju z bankami o podaljšanju moratorijev na kredite, na področju turizma in gostinstva pa predlaga znižanje stopnje davka na dodano vrednost na pet odstotkov.

Hoteli LifeClass Portorož Turizem Slovenija Nepričakovan obrat glede bonov

"Računamo na razum vlade, ki bo morala sprejeti naše pobude oz. zahteve in pomagati. Če je bilo toliko milijonov namenjenih javnemu sektorju, pa ne govorimo o zdravstvu in šolstvu, je treba pomagati tudi gospodarstvu," je poudaril Meh. Če ti ukrepi ne bodo zajeti v interventnem zakonu, naj postanejo del novega protikoronskega paketa PKP9, menijo v zbornici.

OZS poziva tudi k nekaterim spremembam ukrepov, ki so zajeti v interventnem zakonu. Tako se denimo zavzemajo za prestavitev roka za izplačilo regresa do novembra in da se sofinanciranje regresa razširi na vse panoge, ki so bile zaprte vsaj tri mesece.

Vprašanje, kako bodo boni koriščeni v praksi

Glede novih bonov, ki jih bo ob turizmu mogoče koristiti tudi v gostinstvu, kulturi in športu, je Meh izrazil pričakovanje, da ne bodo pristali le v turističnih krajih, ampak tudi na podeželju in v turistično manj razvitih krajih.

Zastavlja se tudi vprašanje koriščenja teh bonov v praksi, je bilo slišati na seji upravnega odbora, saj so hotelirji to urejali ob prijavi gostov v nastanitveni objekt, v gostilni pa je denimo podoben proces unovčevanja precej manj primeren. Meh je kot smiselno izpostavil rešitev, da bi lahko bili boni v digitalni obliki naloženi na mobilnih telefonih, stranke pa bi lahko z njimi plačevale podobno kot z denarjem. Za starejše bi medtem bilo smiselno ohraniti možnost koriščenja v fizični obliki.

Turist Slovenija Ogorčeni nad predlogom novega zakona: "Sektor turizma je bil namenoma žrtvovan"

Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek se je vladi zahvalil za doslej prejeto pomoč in dodal, da OZS razume, da državni proračun ni vreča brez dna. "A ohraniti moramo delovna mesta, javni potniški promet in drugo javno oskrbo," je poudaril.

Na OZS še naprej menijo tudi, da vračanje pomoči, ki so jo prejela podjetja, ni smiselno. Ta sredstva naj podjetja raje namenijo v raziskave in razvoj ali za nagrade zaposlenim, pravijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Albatroz 06:06 30.junij 2021.

    V dobi pred korono so se bogatili na delavcih, sedaj se bodo še na davkoplačevalcih. Tisti ki imajo urejeno razmerje plačila in zaslužka ter niso luksus potrošniki prav nič ne jamrajo.

  • rd2dmk2 22:31 29.junij 2021.

    spoštovani obrtniki, tudi naše denarnice niso brez dna, zato nehite zvišvat cene, ampak raje mal začnite šparat, ne vsak let nov BMW,