Slovenija
21 ogledov

Računi po porabi in veliko zmede

Energetika Celje je prehod na zaračunavanje toplote po porabi med ogrevalno sezo Žurnal24 main
Toplota. Bralec toži, da je dobil dva računa za januar in da se odčitava na različne dneve.

Prehod na zaračunavanje toplote po dejanski porabi v večstanovanjskih stavbah povzroča precej hude krvi. Bralec iz Celja nam je sporočil, da se odčitki in računi ne ujemajo. Delilnike jim odčitavajo 24. v mesecu, račun za toploto pa je od začetka do konca meseca. Dodaja, da je ob prehodu s pavšala na obračunavanje po porabi dobil kar dva računa za januar. Poleg tega je bil februarski odčitek po njegovi oceni napačen, a ga sploh ne more reklamirati, ker položnica za toploto pride že naslednji dan.

Energetika Celje v tem primeru le upravlja kotel na podlagi pogodbe z etažnimi lastniki, ki jih zastopa kurilni odbor. Pojasnjujejo, da so pri pavšalnem obračunu lastniki plačevali stroške za tekoči mesec, obračun po števcih pa se izvaja za nazaj. Zato sta bila ob prehodu izdana dva računa s specifikacijo porabe za januar, kar pa "ne pomeni, da je bila ista storitev dvojno obračunana".

Energetika sicer samo izstavi račun na podlagi podatkov, ki jih dobi od izvajalca delitve stroškov, tega pa so izbrali lastniki. To je v bralčevem primeru podjetje Robel. Tehnični direktor Marjan Ptičar pravi, da delilnike odčitavajo zadnje dni v mesecu, saj jih morajo zadnji delovni dan v mesecu posredovati Energetiki Celje. Izpise pa raznašajo med 5. in 10. v naslednjem mesecu. Morebitno napako pri obračunu popravijo v naslednjem obračunskem obdobju. Energetika dodaja, da lahko odčitavanje števca prilagodijo dnevu, ko se odčitavajo delilniki, vendar se mora za to dogovoriti kurilni odbor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.