Slovenija
26 ogledov

Računsko sodišče: Pomanjkljivo!

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Računsko sodišče: Delovanje kmetijskega ministrstva glede razvoja podeželja v letih 2003 do 2008 pomanjkljivo. Preveč birokracije. Kmetje: Pomoč dobrodošla, vendar v drugačni obliki.

Računsko sodišče je pri preverjanju uspešnosti kmetijskega ministrstva pri doseganju ciljev politike razvoja podeželja med letoma 2003 in 2008 ugotovilo več pomanjkljivosti. Zato je ministrstvu naložilo, da izvede popravljalne ukrepe in predloži odzivno poročilo. Poleg tega so ministrstvu podali tudi več priporočil.

Računsko sodišče ugotavlja, da je kmetijsko ministrstvo uspešno uvedlo pravni red unije in zastavilo okvir za izvajanje skupne kmetijske politike, uspešno je bilo tudi pri izvajanju programov razvoja podeželja Sapard. Kljub temu ugotavlja več pomanjkljivosti.

Razvoj podeželja neuspešen
Računsko sodišče med drugim ugotavlja, da ministrstvo ni bilo v celoti uspešno glede razvoja podeželja. Uspešni so bili sicer pri črpanju evropskega denarja, manj pri porabi slednjega. Pri tem izpostavljajo, da so se kmetijsko-svetovalne službe preveč usmerjale v birokratska opravila, povezana s črpanjem evropskega denarja, zaradi česar so trpele "ostale naloge, s katerimi bi lahko pomembno vplivali na doseganje boljših rezultatov na kmetijskih gospodarstvih".

Za odziv smo prosili tako ministrstvo kot Kmetijsko gozdarsko zbornico, v okviru katerih delujejo svetovalne službe; v obeh primerih odzive še pripravljajo.

Pomoč potrebna
Predsednik Sindikata kmetov Roman Žveglič pri tem vendarle poudarja, da je pomoč kmetijskih svetovalnih delavcev okrog birokracije potrebna. "Poglejte, izobrazbena struktura slovenskega kmeta na podeželju ni zadostna, da bi z njo uspešno premagoval birokratske izzive, zato je takšna pomoč pomembna."

Žveglič pri tem izpostavlja, da ni toliko težava v kmetijski svetovalni službi, pač pa pri tistih, ki birokratske zahtevke postavljajo. "Če bi Evropa na eni strani in država na drugi strani zrahljali birokratske poti, bi zagotovo tudi svetovalni delavci imeli več časa za ostale cilje razvoja podeželja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.