Slovenija
305 ogledov

Rad bi zamenjal banko, toda ...

kreditne kartice Boštjan Tacol
Rad bi zamenjal banko, a nekatera nakazila zamujajo tudi več kot leto dni, pravi podjetnik. Se je mogoče izogniti stroškom z dvema računoma?

Jezen na svojo banko bi rad podjetnik zaprl transakcijski račun, a nekateri dolžniki račune plačajo šele leta po zapadlosti. Kaj lahko stori, da "kaznuje" banko a ne ostane brez denarja, ki bi ga dolžniki nakazali v prihodnosti. Ali je možno, da bi denar, ki bi prišel na zaprti račun, banka preusmerila na novi račun. 

"Avtomatska preusmeritev sredstev iz zaprtega računa ni mogoča, ker tudi priliv na zaprt račun ni mogoč. V Sloveniji rešitve preusmeritve priliva iz zaprtega računa ne uporabljamo, kakor je ne uporabljajo tudi v večini evropskih držav, storitev pa poznajo na primer v Veliki Britaniji," so nam pojasnili na Združenju bank Slovenije. 

"Dogovor o naknadnem prejemu in posredovanju sredstev na novo odprt račun pri drugi banki ni mogoč. V primeru zaprtega računa banka sredstva vrne plačniku," je povedala Margareta Reberšak, direktorica sektorja Marketing, produkti in procesi v SKB banki. Da preusmeritev naknadnih nakazil z zaprtega računa na novo odprt račun pri drugi banki ni možen, so nam povedali tudi na NLB, kjer to velja tako za osebne kot za poslovne račune. 

Lahko se dogovori, a se plača!

Se pa lahko o tem na NKBM dogovorijo pravne osebe. "V primeru, da pravna oseba pri Novi KBM zapre račun in na takšen račun po zaprtju pride priliv, le tega preusmerimo na nov račun pri drugi slovenski banki, v kolikor nam komitent posreduje podatke o novem računu. V nasprotnem primeru priliv zavrnemo,” je pojasnil Bojan Širec, direktor Sektorja poslovne mreže. Je pa za prenos priliva treba plačati deset evrov, če gre za več kot 50 tisoč evrov pa 20 evrov.

Za fizične osebe ta storitev ne obstaja. “V primeru, da fizična oseba pri Novi KBM zapre račun in na takšen račun po zaprtju pride priliv, tak priliv zavrnemo in ga torej ne preusmerimo na novo banko,” je povedal Širec. 

Ministrstvo za finance smo vprašali, ali nameravajo možnost preusmeritve nakazil s starega računa sistemsko urediti. "Če je TRR zaprt, ga ni. Če nečesa ni, to ne more preusmerjati. Poleg navedenega, bi taka preusmeritev spremenila voljo nakazovalca, da nakaže na določen račun," pravijo. 

Če denarja ni mogoče preusmeriti, zakaj ni mogoče številke transakcijskega računa prenesti na drugo banko, tako kot k drugemu ponudniku prenesemo mobilno številko? 

Struktura TRR  | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

"Struktura IBAN-a (International Bank Account Number) je določena sledeč ISO standardom ... ISO standard torej vsebuje informacije, ki v primeru prenosa na drugo banko ne bi več držale. Tako bi ohranitev številk računa bila približno enaka, kot če bi ob selitvi prenesli svoj naslov," pravijo na ministrstvu za finance. A tudi 041 je nekoč pomenilo Mobitelovo številko, zdaj pa ne več ... 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • tomaz 13:31 06.april 2017.

    Predvsem to drugo. Zakonsko je treba prepovedat odpreti nekomu novo firmo, če nima poravnanih dolgov prejšnje. Za ta problem vedo vse vlade, a očitno prav njim to odgovarja. Mikro podjetju nekaj 1000 EUR veliko pomeni in od tega je odvisno ...prikaži večodvisno tudi izplačevanje plač. Če pa lumpi manipulirajo in se na ta način izogibajo plačilu, bi pa morala država zakonsko v to poseči.

  • erikkk 12:37 06.april 2017.

    Zame je to namerno nagajanje bank .

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:54 06.april 2017.

    In najhujši neplačnik je država.