Slovenija
54 ogledov

Radarji so mrknili

"Ob zadnjih grožnjah redarjema se noben župan ni postavil v bran redarski službi Žurnal24 main
Bled, Bohinj. Na cestah ne bo več redarskih meritev hitrosti. Denarja ni.

“Menim, da to ni modra odločitev. Občine so popustile pod pritiskom posameznikov, ki so bili kaznovani. Tako cestnih divjakov ne bomo umirili,” je dejal Boris Sodja, vodja medobčinskega redarstva Bled in Bohinj.

450 evrov stane 24-urni najem radarja.

Letos namreč na blejskih in bohinjskih cestah ne bo radarjev, s katerimi so redarji merili hitrost. “Za zdaj smo jih ukinili,” je včeraj potrdil blejski župan Janez Fajfar in dodal: “Če spet bodo, bomo občane o tem obvestili prek medijev. Letos za najem radarja denarja ni, prav tako ga ni v Bohinju.” Bohinjski župan Franc Kramar meni, da morajo izvajanje zakonov nadzirati policisti, občinskih odlokov pa redarji. “Menim, da je bilo podeljevanje pristojnosti merjenja hitrosti redarjem preuranjeno, policija pa si je ob tem malce oddahnila,” je poudaril Kramar in dodal, da mu ni do tega, da bi na tak način ožemal občane in polnil občinski proračun, radarske meritve pa naj opravljajo policisti.

Popuščanje glasu ulice
Sodja se z ukinitvijo radarjev ne strinja, saj se bo po njegovem mnenju varnost v naseljih poslabšala. Zgovoren je podatek, da zmanjšanje hitrosti v naselju za samo kilometer na uro zmanjša število prometnih nezgod za od dva do sedem odstotkov.

Na Bledu in v Bohinju so lani devetkrat merili hitrost, pri 25.874 osebnih in 1.300 tovornih vozilih so zaznali 1.370 kršitev, največja prekoračitev v naselju, kjer je dovoljena hitrost 50 kilometrov na uro, pa je bila 91 kilometrov. Na Bledu je bilo glob za 9.200, v Bohinju za dobrih pet tisoč evrov. “Dokler bodo odgovorni v lokalni skupnosti poslušali glas ulice, ki je za prometni nered, bodo župani imeli pač odklonilno stališče do umirjanja prometa. Ob tem moram poudariti, da je hitrost še vedno na prvem mestu med vzroki za prometne nezgode,” je 
povedal Sodja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.