Slovenija
56 ogledov

Radi bi delali legalno, a trčijo na birokrate

airbnb airbnb.com
Zakonodaja za oddajo zasebnih stanovanj ali sob v turistične namene je tako komplicirana, da se nekateri raje odločajo za opravljanje dejavnosti na črno. Na poenostavitev bodo očitno morali čakati še nekaj časa.

"Že dobro leto dni delam zanimiv poskus - zanima me, ali lahko navaden državljan, kot sem jaz, v naši državi doseže spremembe. Nimam ne lobističnih povezav in znanj, ne veliko denarja," na svojem blogu piše Vasja Veber, ki si prizadeva za poenostavitev zakonodaje za oddajanje zasebnih stanovanj preko spleta.

"Trenutno država Airbnb ponudnike enači s poklicnimi sobodajalci in jim postavlja nemogoče zahteve, ki dostikrat niti niso odvisne od njih samih," pravi Veber.

Po zakonu o gostinstvu gora papirjev

Ponudniki stanovanj na portalu Airbnb morajo namreč po zakonu o gostinstvu izpolniti kup formularjev in se vpisati v poslovni register. Opraviti morajo kategorizacijo stanovanja, pridobiti uporabno dovoljenje, in, kar je precej moteče, soglasje 75 odstotkov etažnih lastnikov.

Goste morajo prijaviti policiji, plačati davke in turistično takso ter se registrirati kot zavezanci za DDV. Na takšen način nahko odda največ 15 postelj največ pet mesecev na leto.

Pogodba za najem za en dan

Druga možnost je oddajanje sobe ali stanovanja po stanovanjskem zakonu, tako da z gostom sklene najemno pogodbo, četudi le za en dan. Zadnja možnost, ki se je mnogi poslužujejo zaradi komplicirane zakonodaje, je oddaja na črno.

Pod vodstvom ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, je bila ustanvoljena delovna skupina, ki ima za nalogo preučiti področje in sestaviti predloge sprememb.

"Delovno skupino so zdaj razpustili in Direktorat za turizem bo vladi poročal, da nismo uspeli rešiti ničesar," piše Veber. "Da se ne da. Da je še prehitro in da raje počakajmo na direktivo EU."

MGRT: Preveč kompleksno je

Na MGRT pravijo, da se je medresorska skupina seznanila s primeri ureditve tega področja v nekaj drugih državah in destinacijah. "Poleg tega se je medresorska delovna skupina seznanila z zadevno problematiko z več zornih kotov," pojasnjujejo na MGRT.

Dodajajo, da sega kratkoročno oddajanje nepremičnin na več področij različnih ministrstev, zato je iskanje posodobitev zahtevnejše. "Zaradi kompleksnosti je rok za poročilo podaljšan," pojasnjujejo na MGRT in dodajajo, da bodo konkretna pojasnila glede pričakovanih sprememb lahko podali potem, ko bo poročilo obravnavala vlada.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Dusan Kokalj 10:49 13.april 2016.

    Kakršen premie taki ministri.Saj je čudno da sploh še kdo hoče v vlado razen nesposobnežev.

  • Ludvik Miholic 19:22 12.april 2016.

    vsi bezijo ven iz slovenije

  • Ferluci 15:48 12.april 2016.

    Ja, med čakanjem pa globoko v hara krišni -piiiiiis, ljubav, bok.