Slovenija
22 ogledov

Radićeva na ministrstvo že danes

Matej Lahovnik, Darja Radić, predaja, ministrstvo za gospodarstvo
1/4
Žurnal24 main
Poslanke in poslanci so s 47 glasovi za in devetimi proti potrdili Darjo Radić za novo gospodarsko ministrico. Lahovnik se medtem poslavlja iz politike, saj bo zapustil tudi poslanske klopi.

"Samo zdravo gospodarstvo je temeljna garancija za socialno varnost in blaginjo državljank in državljanov Slovenije," je po poročanju STA dejala nova ministrica za gospodarstvo, ki se, kot je dodala, zaveda, da je pred njo težka naloga.

Njena potrditev ni presenetljiva, saj so ji podporo brez večjih zadržkov izrekli že včeraj pred pristojnim odborom.

Predsednik vlade Borut Pahor je na predstavitvi v državnem zboru ponovil, da na tem položaju potrebuje praktičnega človeka z vizijo, dobro socialno mrežo in posluhom za gospodarstvo. "Radićeva ustreza takim pričakovanjem. Če bo dobila kakšen glas podpore iz vrste opozicije, bo to zanjo dodatna spodbuda," je po poročanju STA zatrdil premier.

Gorenjska trma in zdrav razum
Cvetka Zalokar Oražem
iz Zaresa, v katerega kvoto resor spada, je po poročanju STA dejala, da Radićeve ne čakajo lahki časi in preproste naloge, a vedo, da bo v iskanje primernih rešitev vložila vso svojo energijo, znanje in moč, pa tudi gorenjsko trmo in zdravorazumsko logiko, ki ji je ne manjka.

Nasprotno v njene kvalitete tako ne verjamejo v SDS, kjer so po besedah Andreja Vizjaka prepričani, da je vlada kriva za trenutne slabe gospodarske razmere v državi.

Na položaju bo Radićeva nasledila Mateja Lahovnika, ki je z mesta odstopil prejšnji četrtek, tri dni po izstopu iz stranke Zares.

V galeriji si poglejte, kako je potekala predaja poslov.

Gospodarska politika
Radićeva je že na predstavitvi pred odborom izpostavila tri glavna področja, ki se jim bo posvetila.

Svoje delo bo osredotočila predvsem na podporo krepitvi gospodarskega razvoja in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, spodbujanje slovenskega turizma in zagotavljanju stabilne, konkurenčne in trajnostne oskrbe z električno energijo.

Pri slednjem bo morala imeti po mnenju ekonomista in nekdanjega gospodarskega ministra Maksa Tajnikarja zelo jasno izdelano politiko, da bo lahko ob Janezu Kopaču igrala aktivno vlogo.

Predsednik vlade Borut Pahor je Radićevo predlagal v ponedeljek. Kot je pojasnil Matej Lahovnik, se je za odstop odločil, ker ni želel, da se celotna slovenska javnost po njegovem izstopu iz stranke Zares dneve in dneve ukvarja s tem, ali ostaja na ministrskem položaju.

Lahovnik uradno poslanec
Lahovnik je ob odstopu večkrat napovedal, da se bo po imenovanju nove ministrice umaknil iz politike in odšel na fakulteto.

V državnem zboru njegove odstopne izjave še niso prejeli, tako da je Lahovnik uradno še poslanec. Na primopredaji poslov novi ministrici pa je bivši gospodarski minister dejal, da se bo zagotovo odpovedal poslanskemu mandatu. "V ponedeljek bom poslal obvestilo v DZ," je dejal in izrazil upanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.