Slovenija
14 ogledov

Radićeva reže urad

"Zakon o varstvu potrošnikov je bil pripravljen strokovno in tako, da bi odpravi Žurnal24 main
Presenetljivo. Garancije odnesle urad za varstvo potrošnikov. Zaposleni na uradu ostajajo v javni upravi.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je napovedala, da bo ukinila urad za varstvo potrošnikov, nekatere njegove naloge, kakršni sta promocija in ozaveščanje, pa prek razpisov prenesla na nevladne potrošniške organizacije.

Rešitev je odpuščanje
Predlogi. Na vprašanje, katere urade bi še lahko odpravili, je Lahovnik odgovoril: “Vlada naj se drži zaveze, s katero je obljubila, da se bo število zaposlenih v javnem sektorju zmanjšalo za en odstotek na leto. S tem ko odpravljajo agencije in urade, naj odvečne uradnike tudi odpustijo, ker so po nepotrebnem strošek davkoplačevalcev, ne pa da jih samo prerazporejajo na druga delovna mesta.” Podobno razmišlja nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant: “Bistveno je, da se zmanjšuje število zaposlenih. Če se uradi prelagajo z enega konca na drugega, to ne predstavlja nobene racionalizacije.”

Na čigavem zelniku?
“To ni nič novega. Ukinitev urada za varstvo potrošnikov je bila predvidena že v noveli zakona o varovanju konkurence pred pol leta,” je za Žurnal24 povedal nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik. Kot je pojasnil, je bila predvidena ukinitev tako urada za varstvo potrošnikov kot urada za varstvo konkurence, ki bi se preoblikovala v novo, politično neodvisno agencijo za varovanje konkurence. “Agencijo bodo morali ustanoviti, ker smo to obljubili OECD,” je dodal.

Zaradi zapletov z ukinjanjem garancij bo Radićeva vladi predlagala tudi razrešitev generalnega direktorja direktorata za notranji trg na ministrstvu Petra Vrtačnika in direktorice urada za varstvo potrošnikov Mojce Burgar. Oba bosta ostala na ministrstvu, preostalih šest zaposlenih pa bodo razporedili na delovna mesta v javni upravi zunaj ministrstva. Odločitev, kam natančno jih bodo preselili, še ni padla.

“Če so ljudje nestrokovni in nekompetentni ter naredijo napako, naj gredo iz javne uprave. Prerazporejanje na druga delovna mesta je nesmiselno, razen če se ocenjuje, da niso oni krivi in je krivda drugje,” meni Lahovnik, ki sicer ocenjuje, da je bil urad Burgarjeve neučinkovit.

Delali proti potrošnikom

Vrtačnik ministričine poteze ni želel komentirati, Burgarjeva pa nam je, potem ko smo jo ves dan neuspešno poskušali dobiti na telefon, poslala pisno izjavo. V njej je zapisala, da odločitev ministrice sprejema, in poudarila, da z nobenim svojim ukrepom ni ravnala v nasprotju “z osnovnim namenom in pristojnostmi, ki jih ima urad na področju varstva potrošnikov”.

“Tak, kot je bil v zadnjem času, je bil bolj urad proti varstvu potrošnikov,” pa se je na ukinitev urada za Žurnal24 odzvala šefinja zveze potrošnikov Breda Kutin. Po njenem mnenju je bil urad “po eni strani premalo aktiven, po drugi strani pa so se pri določenih ključnih zadevah, kot je bila ta garancija, postavili proti potrošnikom namesto zanje”. Kot je dodala, se je podobno zgodilo pri nacionalnem programu finančnega izobraževanja potrošnikov, “pa še kaj bi se našlo”.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.