Slovenija
18 ogledov

Radićeva terminalu rekla "ne"

(Foto: Finance) Žurnal24 main
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je podpisala energetsko dovoljenje za načrtovani terminal za utekočinjen zemeljski plin v Kopru, ki ga je zahtevala družba TGE Gas Engineering iz Nemčije.

Obenem se je ministrica Radićeva odločila, da plinskega terminala ne bo uvrstila v nastajajoči nacionalni energetski program. Energetsko dovoljenje je začetek načrtovanja, ki mu sledijo predlog za umestitev v prostor, prostorsko načrtovanje in kasneje še gradbeno dovoljenje.

Njen predhodnik Matej Lahovnik je zavrnil izdajo energetskega dovoljenja, vendar je upravno sodišče odločilo, da za izdajo tovrstnega dovoljenja ni nobenih zadržkov in da ga ministrstvo mora izdati.

Iz Zaresa so sporočili, da je ministrica za gospodarstvo v skladu s predpisi morala izdati energetsko dovoljenje za postavitev plinskega terminala v Kopru. "To pa še ne pomeni, da to dovoljenje dejansko odpira možnosti za postavitev omenjenega terminala nemške družbe TGE. Plinski terminali sami po sebi namreč niso sporni, pač pa bi bila sporna postavitev na neprimerni lokaciji," so zapisali v sporočilu za javnost.

Družba TGE Gas Engineering je državi zagrozila s tožbo, če energetsko dovoljenje ne bo izdano in če ne bo uvrščeno v nacionalni energetski program. Ob podpisu energetskega dovoljenja se je Radićeva odločila, da plinskega terminala v nacionalni energetski program ne bo predlagala.

Pri tem je upoštevala, da je državni zbor decembra lani sprejel resolucijo o strategiji za Jadran, v kateri nasprotuje namestitvi terminalov za utekočinjeni zemeljski plin ob slovenskih teritorialnih vodah. Ta odločitev je dokončna.

Spravila jih je v čuden položaj
Na izjavo Radićeve, da plinskega terminala ne bo uvrstila v novi nacionalni energetski program, so se že odzvali v družbi TGE Gas Engineering. Kot so zapisali, jih izjava ministrice spravlja v čuden položaj, zato bodo o nadaljnjih korakih še razmislili.

"V tem trenutku lahko samo rečemo, da je nenavadna nadaljnja blokada tega energetskega projekta, ki je za državo lahko samo dobrodošel. Ob razmerah na trgu z zemeljskim plinom, težavah z viri električne energije v Sloveniji in nezavidljivem gospodarskem položaju naše države, je takšno stališče predstavnikov državne oblasti še toliko bolj nerazumno," je še zapisal projektni vodja v podružnici Inženiring Ljubljana Uroš Prosen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.