Slovenija
65 ogledov

Radirka, ki se ne zlomi

Francoski znanstveniki so razvili poseben material, ki se lahko znova sestavi. Žurnal24 main
Francoski znanstveniki so razvili material, ki se ne more zlomiti. Primeren bi bil za izdelavo otroških igrač.

Francoski raziskovalci so razvili posebno vrsto radirke, ki jo je praktično nemogoče zlomiti. Če se prelomi na dva ali več delov, se jo lahko povsem preprosto, brez uporabe lepila ali drugih sredstev, spet sestavi. Material, ki za zdaj še ni bil poimenovan, obeta številne možnosti uporabe v vsakdanjem življenju.

Skrivnost kemije

Neuničljivega materiala se bodo razveselili predvsem otroci. © iStockphoto

 
Material, ki je sicer izdelan iz rastlinskega olja in posebnih komponent urina, je nezlomljiv zaradi svoje posebne kemične strukture. Klasične radirke so sestavljene iz samo ene molekule, ki pa je spet sestavljena iz več milijonov zelo elastičnih enot. To navadni radirki omogoča neobčutljivost na zvijanje in podobne pritiske, ne pa tudi na prelom.
Prelomljene radirke kratko malo ni več mogoče sestaviti. 

Zato je raziskovalce zanimalo, kako bi lahko spremenili to molekulsko zgradbo, da bi imela radirka boljše možnosti "samopopravljanja". Na novo razviti material je tako v nasprotju s klasično radirko sestavljen iz številnih molekul, ki sicer niso zelo elastične, a jih je mogoče vedno znova medsebojno povezati. In to ne samo enkrat, ampak v nedogled.

Trpežnejše otroške igrače
François Tournilhac
je prepričan, da bi lahko material postal zelo zanimiv za industrijo igrač. Problem slednjih je namreč, da jih otroci med svojo razposajenostjo kaj hitro zlomijo. Največkrat takih igrač sploh ni več mogoče popraviti, kar pa ne velja za inovativni material. Kajti tudi če bi ga z nožem prerezali na dve polovici, bi ga lahko spet sestavili. Z navadno iglo je treba je "vpičiti" neke vrste vezivo, in prelomljena dela se bosta kot po čarovniji znova združila. Verjetno bo zanimanje za material izkazalo francosko podjetje Arkema, ki je tudi financiralo projekt.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.