Slovenija
76 ogledov

Rado “uničil vse dokaze”

BoÅ¡tjan Penko bobo Žurnal24 main
Boštjan Penko: “Parazite s kufri” bi moral Pezdir najprej prijaviti policiji, ne pa javno razbobnati. Rado Pezdir: “Moj cilj je bil tudi, da bi ljudje s primeri masovno zalili KPK in NPU.”

“Če želimo učinkovit kazenski pregon korupcije, vsako javno komentiranje primerov izniči vsa prizadevanja policije, da zberejo zadostne dokaze za sodni postopek,” akcijo Rada Pezdirja komentira odvetnik, pred tem pa državni tožilec in borec proti korupciji Boštjan Penko.

Meni, da bi bilo z vidika kazenskega postopka veliko bolje, če bi Pezdir, ko se mu je začelo dogajati to, kar je razgalil v kolumni v Financah, takoj odšel na policijo in to prijavil.

Prisluškovanje in sledenje

“Policija, tožilstvo in sodišča imajo v rokah dovolj pooblastil, tudi za prisluškovanje in sledenje, da bi lahko zbrali dokaze, ki bi podkrepili njegove besede, in to bi bilo z vidika boja proti korupciji veliko bolje, kot pa da je to najprej razbobnal vsej Sloveniji,” ocenjuje Penko.

Pezdirjevo akcijo sicer ocenjuje kot pozitivno in jo pozdravlja, saj je treba o korupciji čim več govoriti, “a je tudi res, da je vse skupaj izpadlo precej naivno in populistično”. Ali bo taka vsesplošna javna akcija dosegla vsaj, da bo “parazitov s kufri” zaradi strahu pred naznanitvijo manj, pa Penko meni, da na resnično korupcijo to ne bo imelo vpliva. “Edini učinek bo, da bodo tisti, ki podkupujejo uradnike, previdnejši pri izbiranju oseb na drugi strani”, zaradi česar jih bo še težje preganjati.

Pezdir pa odgovarja, da v kolumnah nikakor ni razkril preveč, da tega ne bi bilo mogoče preiskati. Računa pa tudi, da bo dosegel, da bi tudi drugi ljudje sledili njegovemu zgledu in organe pregona “masovno zalili s primeri korupcije”.

Javna objava je problem

Da je korupcija “resen in realen problem, o katerem je treba javno govoriti”, sta včeraj v skupni izjavi vnovič ponovila tako Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) kot Nacionalni preiskovalni urad (NPU). “Javno razkrivanje postopkov, poskusov, dokumentov ali imen, preden so s tem seznanjene pristojne institucije, pogosto oteži ali celo onemogoči učinkovite uradne postopke,” opozarjata. Posledica odsotnosti epilogov bi lahko “še poglobila apatijo” ljudi, zato tako KPK kot NPU vse, ki so se (ali bi se) srečali s korupcijo, pozivata, naj se najprej obrnejo na KPK, policijo ali tožilstvo. Ključno pa je, da “prijave vsebujejo konkretne informacije, dokumente in podobno,” še sporočata.

Komentarjev 13
  • DUSANJ2000 10:26 15.marec 2012.

    Veste kaj pravi pregovor: Če mački na rep stopiš, začne mijavkati. Zakaj pa je Penko šel na drugo stran in pričel braniti tajkune, a?

  • Sam Pejmo 18:15 14.marec 2012.

    A boli?ss“Če želimo učinkovit kazenski pregon korupcije, vsako javno komentiranje primerov izniči vsa prizadevanja policije, da zberejo zadostne dokaze za sodni postopek,“Policija, tožilstvo in sodišča imajo v rokah dovolj pooblastil, tudi za prisluškovanje in sledenje, da bi lahko ...prikaži več zbrali dokaze, ki bi podkrepili njegove besede, in to bi bilo z vidika boja proti korupciji veliko bolje, kot pa da je to najprej razbobnal vsej Sloveniji,”A zdej bo al še ne gre? Preber člank, preden pišeš neumnosti!

  • Sam Pejmo 18:12 14.marec 2012.

    RAVNO TAKO MENE NE ZANIMA, KAJ TI MENIŠ!! Lp