Slovenija
0 ogledov

Raiffeisen napoveduje cenitev delnic

V bankah Erste in Raiffeisen zanikajo navedbe analitiko in poudarjajo, da ne bod Žurnal24 main
Znižanje dobičkov in šibki konjunkturni kazalci bodo tudi v prvih mesecih 2009 potiskali navzdol tečaje delnic na borzah po svetu.

Kljub vladnim paketom pomoči ter zniževanju obrestnih mer se bodo tečaji delnic v prvih mesecih leta 2009 še zniževali, napovedujejo pri avstrijski banki Raiffeisen Zentralbank. Od najnižje ravni se po prepričanju analitikov utegnejo oddaljiti šele proti koncu prvega četrtletja. Podjetja bodo morala zaradi upada naročil ter množičnega upada dobičkov svoje napovedi za leto 2009 popraviti "dramatično" navzdol. Dobički podjetij po vsem svetu naj bi se v letu 2009 znižali za 30 odstotkov.

Stopnja inflacije v območju evra se bo po teh napovedih do poletja približala nič odstotkom, na letni ravni pa naj bi se cene življenjskih potrebščin zvišale za nekaj manj kot odstotek. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) v državah z evrom se bo letos v povprečju znižal za 0,6 odstotka, podobno kot v času hude recesije v letih 1975 in 1993.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.