Slovenija
51 ogledov

Raje neprodana kot cenejša

V sedmih letih je MOL v najem razdelila skoraj 1.400 neprofitnih stanovanj. (Fot Žurnal24 main
Stanovanja. Janković pravi, da bodo cene morali znižati, investitorji pa odgovarjajo: "Absolutno ne!"

Nova stanovanja letos ne bodo cenejša, napovedujejo investitorji, čeprav jih je po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića neprodanih okoli tisoč. Ta je že lani napovedoval, da bo cena kvadratnega metra stanovanja padla na dva tisoč evrov brez davka oziroma na 2.200 evrov z DDV.

(Foto: Žurnal24) Za povečavo kliknite TUKAJ.

Iz tabele je razvidno, da se to ni zgodilo. “Mislim, da cene stanovanj vztrajno padajo. Še vedno tudi trdim, da je dva tisoč evrov za kvadratni meter razen na ekskluzivnih lokacijah primerna cena in da bodo letos cene take,” ponavlja župan in dodaja: “Če bodo investitorji želeli začeti prodajati, bodo morali znižati cene. Ne razumem, da držijo cene, saj tako delajo le v dobro bank, ker gre ves denar za obresti.”

Dva tisoč evrov na obrobju
A večina investitorjev se z njim ne strinja. "Absolutno ne!" je na vprašanje, ali v naslednjih mesecih načrtujejo kakšno akcijo oziroma znižanje cen, odgovoril Sašo Klobučarič, ki v Dunajskem mozaiku prodaja kvadratni meter za najmanj 3.200 evrov. Tudi večina drugih investitorjev znižanj ne napoveduje, nekateri le pravijo, da se s kupci individualno dogovarjajo o cenah.

"Počakajte pol leta"
Nasvet. Župan Zoran Janković vsem, ki kupujejo stanovanje v Ljubljani, svetuje, naj počakajo pol leta. Pravi tudi, da naj za kvadratni meter razen na ekskluzivnih lokacijah ne plačajo več kot dva tisoč evrov brez davka.

Jože Poplatnik iz Domarta se glede cen v celoti ne strinja ne z županom ne z investitorji: "Kvadratni meter novega stanovanja na obrobju mesta bi lahko stal okoli dva tisoč evrov ali celo nekoliko manj, drugje pa ne. Sicer pa lahko letos pričakujemo, da bodo cene enake kot lani ali minimalno nižje."

Zdaj več prodajo
Večina investitorjev tudi zatrjuje, da je v zadnjih mesecih več povpraševanja in da prodajo več stanovanj. Največ težav imajo, kot kaže, v Njegoševem kvartu: "Trg nepremičnin je že od začetka krize v krču. Zaradi zmanjševanja zaposlenosti je manj posameznikov, ki bi kupili stanovanja, čeprav se cene stanovanj celo zmanjšujejo. Kupci razmišljajo o tem, ali je bolje še malo počakati z nakupom, da cene nepremičnin še padejo. Trg stanovanj je skoraj popolnoma v stagnaciji," pravi Mojca Prešeren.

Sicer pa podatkov o cenah in številu neprodanih stanovanj nismo dobili za Pilon in Dunajske kristale, v CGP, ki je investitor Draveljskih vrtov, pa podatkov niso želeli dati. Dejali so celo: "Delajte se, kot da nas na trgu ni."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.