Slovenija
24 ogledov

“Raje plačujte s kartico"

Aplikacija Žurnal24 main
Nasvet. Ves mesec hranite račune, na koncu preglejte skupne stroške.

“Svojim strankam in slušateljem na seminarjih predlagam, naj plačujejo s karticami, kjer je to možno,” pravi finančni svetovalec s Finančnega centra Samo Lubej. Tako se namreč pregled izdatkov oblikuje kar sam. “Kjer ni mogoče plačilo s kartico, vzemite račun in ga shranite v denarnici,” dodaja. Prosili smo ga za nasvet, kako imeti nadzor nad svojimi stroški in tako kaj prihraniti.

Oblikujte tabelo

Lubej predlaga, da konec meseca zberete vse račune in skupaj s podatki v spletni banki naredite temeljit pregled izdatkov ter si jih zapišete kar v tabelo. V eno tabelo napišite vse mesečne izdatke: najemnino ali kredit za stanovanje, elektriko, vodo, ogrevanje, komunikacije (telefon, internet in televizijo), hrano in gospodinjstvo, dodatke zavarovanja, davke, druge kredite ali lizinge, obleke, počitnice in prosti čas, pokojninsko varčevanje, druga varčevanja in podobno.

V drugi tabeli pa zberite vse mesečne prihodke: pod aktivne na primer razvrstite plačo, dodatke k plači, honorarna in dodatna dela, pod pasivne pa pokojnino, dividende, obresti, rente iz naslova zavarovanj, najemnine, preživnine, štipendije in podobno. Na koncu izračunajte skupni vsoti.

“Ko imate enkrat pregled nad stroški, se sami s sabo ali z drugimi člani družine pogovorite o tem, kje porabite preveč oziroma kje bi lahko porabili manj,” svetuje Lubej.

Papirna beležka preživela

“Nekatere banke v okviru spletnega bančništva ponujajo tudi orodja za spremljanje in analizo izdatkov,” še pravi finančni svetovalec. Po njegovi oceni je prava, papirnata beležka danes preživela zadeva: “So pa slovenski programerji naredili aplikacijo za mobilne telefone, ki nadomešča klasično beležnico.” Aplikacija ponuja še številne druge analitske funkcije za namerno vodenje in obvladovanje osebnih financ; najdete jo na Toshl.com.

Komentarjev 7
  • anonimni12 13:59 15.oktober 2012.

    kaj serjejo s temi tolarji. ce ne bi pisalo kok je v € sploh ne bi imel filinga a je velik al mal. Kdo pa se racuna v tolarjih?

  • Majhaa 11:48 15.oktober 2012.

    Še več pozitivnih nasvetov pa si lahko preberete na http://nasvetdneva.com

  • kapibara 09:30 15.oktober 2012.

    Preberi si Alenin komentar...!!provizijo plača trgovina-cena s kartico(navadno) ali gotovino je ista..kreditna je pa samo za K....ESamo kontrola je najbolši bančnik..!! :-)