Slovenija
41 ogledov

Raku na dojkah morda šteti dnevi

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Enemu najbolj usodnih rakov, raku na prsih, so morda šteti dnevi, ali pa vsaj leta. Znanstveniki so na miših uspešno preizkusili cepivo.

Ameriški imunologi so razvili cepivo, ki uspešno preprečuje razvoj rakastih celic pri miših. Šestim mišim, ki so bile načrtno vzgajane tako, da bi se pri njih kmalu razvila omenjena bolezen, so znanstveniki vbrizgali cepivo, šest drugih pa so prepustili njihovi usodi. Pri cepljeni šesterici se niso pokazali nikakršni znaki razvoja tumorja, kar imajo strokovnjaki za velik uspeh. "Če bo cepivo na enak način delovalo na ljudeh, bo to monumentalno odkritje," pravi Vincent Tuohy, ki je na Clevelandski kliniki vodil raziskave.

V Sloveniji za rakom dojk zboli več kot tisoč žensk na leto, 400 jih še vedno umre.

Posebni antigen á-lactalbumin v cepivu namreč napada določen protein, ki je prisoten pri vseh tumorjih prsnega tkiva. Znanstveniki sicer svarijo pred prezgodnjim slavljenjem, saj bi lahko trajalo še več let, da bi cepivo prilagodili za ljudi. Če bo razvoj uspešen, bodo cepili ženske po 40. letu, ki so še posebej nagnjene k razvoju te velikokrat smrtonosne bolezni. Do takrat pa morajo ženske še naprej zmanjševati možnost nastanka bolezni po naravni poti – čim manj alkohola, zdrava telesna teža in veliko gibanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.