Slovenija
1898 ogledov

Ravnatelj Pečan: Šole še vedno čakamo na okrožnico

covid-19 slovenija šola Profimedia
Ravnatelji upajo, da se bodo 12. aprila dejansko vrnili v šole.

Osnovne šole še vedno čakajo na okrožnico ministrstva za izobraževanje, znanost in šport glede ponovne uvedbe pouka na daljavo od četrtka, je povedal vodja združenja ravnateljev Gregor Pečan, ki ne razume, zakaj to traja toliko časa.

O odločitvi vlade, da gredo šole do 12. aprila znova na šolanje na daljavo, je dejal, da so epidemiološke razmere žal takšne kot so in so neizprosne. Ob dejstvu, da velika večina evropskih držav pristopa k popolnemu zaprtju, je po njegovem mnenju verjetno to težko ignorirati.

Mateja Logar, infektologinja Ukrepi Slovenija Logarjeva pojasnila, zakaj so zaprli šole in uvedli maske na prostem

Na ta način dela so sicer že vajeni in pripravljeni, a je stvar po njegovem mnenju precej moteča, saj znova prehajamo na pouk na daljavo, za katerega je zdaj že jasno, da še zdaleč ni tako učinkovit, kot bi si želeli. Pečan zato upa, da bo 12. aprila dejansko epidemiološka slika takšna, da bo omogočala vrnitev učencev v šole.

V šolah niso navdušeni nad zaprtjem

V slovenskih šolah tudi sicer niso navdušeni nad vnovično vrnitvijo k pouku na daljavo. Kot pravijo ravnatelji, so namreč po nedavni vrnitvi v šole ravno dodobra vzpostavili rutino. Upajo, da bo prekinitev res trajala le 11 dni. Na srednjih šolah bo največ težav za maturante. Za otroke s posebnimi potrebami šolanje pa bo še naprej potekalo v živo.

Vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol Mojca Kirbiš, sicer tudi ravnateljica OŠ Rada Robič Limbuš, kjer je dobra polovica zaposlenih precepljena ali pa so covid-19 že preboleli, je povedala, da je treba odločitve vlade in stroke spoštovati, a celotno dogajanje je za delovanje šol izredno naporno.

"Nihče ne zagotavlja, da se 12. aprila vračamo"

"Vsi skupaj, tako vodstva šol kot učitelji in učenci, smo utrujeni od nenehno različnih modelov in sprememb. Komaj smo se vrnili v šole in prišli do nekega normalnega ritma, pa spet spreminjamo sistem. Načrtovati sistematično delo je zato trenutno zelo težko," je dejala Kirbiševa. Kot je še spomnila, nihče na zagotavlja, da se 12. aprila vračajo v šole po dosedanjem modelu.

covid-19 slovenija šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus Hrvaška Zdravje Na intenzivnih oddelkih zdaj mlajši bolniki s pridruženimi boleznimi

Dodatna težava, na katero so opozarjali ravnatelji, so šolska tekmovanja. Po njenih besedah so tekmovanje iz fizike že prestavili s četrtka na sredo popoldne, ko pa je že načrtovano tudi tekmovanje iz razvedrilne matematike. Za ostala tekmovanja še ne vedo, pa tudi sicer so ta letos zelo vprašljiva, saj niso vsi učenci v enakem položaju.

Ocenjevanje se bo znova podrlo

Ravnatelj OŠ Simona Jenka Kranj Rudolf Planinšek večjih organizacijskih težav ne pričakuje. "Za pripravo imamo na voljo nekaj dni. Poleg tega smo takšnega načina šolanja že vajeni, otroci in učitelji poznajo sistem," je povedal. Večje težave pričakuje pri ocenjevanju. "Ravno smo se ponovno utekli in pripravili, zdaj pa se nam sistem znova podira. Zato nekaj težav zagotovo bo, ampak jih bomo že nekako rešili," je izpostavil.

Pojasnil je, da je šolanje na daljavo predvsem povečalo razlike med dobrimi in slabšimi učenci, verjame pa, da bodo, če bo po 12. aprilu šolanje ponovno potekalo v šoli, na koncu šolskega leta vendarle uspešni.

Bojana Beović Janez Janša priznanje Covid-19 Slovenija Beovićeva povedala, kateri ukrep ocenjuje kot najbolj učinkovit

Večjih težav z okužbami v kranjski šoli, ki spada med največje v državi, niso imeli. "Bilo je nekaj karanten, večinoma zaradi posameznih okužb med učenci," je pojasnil. Ob tem je poudaril, da dajejo res velik poudarek preventivnim ukrepom.

"Pričakovali smo, da bodo mlajši ostali v šoli"

Ponovno zaprtje šole je presenetilo ravnateljico OŠ Vojke Šmuc iz Izole Ireno Sivka Horvat. "Pričakovali smo, da bi vsaj mlajši učenci ostali v šoli. Po drugi strani pa nas veseli, da je ta zapora kratkotrajna," je povedala.

Glede na to, da bo zaprtje trajalo le poldrugi teden, Sivka Horvatova ne pričakuje, da bo to negativno vplivalo na pridobivanje ocen, ki je sicer oteženo že celo šolsko leto. Dobro pa je, da imajo samo eno ocenjevalno obdobje, s tega vidika so jim na ministrstvu in zavodu za šolstvo stopili naproti.

covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Presenetljivo dobri podatki o novih okužbah

Padanje ravni znanja zaradi šolanja na daljavo je tudi v izolski osnovni šoli opazno, prehitro pa je govoriti, za kolikšen padec gre. Po besedah Sivka Horvatove so učenci sicer resno pristopili k delu in so bili večinoma veseli vrnitve v šolo: "Verjamemo, da bomo, ko se bo stanje enkrat normaliziralo, uspeli to znanje nekako nadoknaditi".

"Če bo to pomagalo pridobiti čas za cepljenje ..."

Ravnateljica novomeške OŠ Drska Nevenka Kulovec pa je menila, da je odločitev o vnovičnem zaprtju šol pravilna. Na šoli se namreč pojavljajo okužbe, en oddelek imajo v karanteni. "Če bo to pomagalo pri pridobitvi časa za cepljenje in zaustavitvi epidemije, je ukrep na mestu," je dodala.

Glede ocenjevanja je menila, da bo program vnovič porušen, kot doslej pa se bodo pri pouku morali prilagajati. Raven znanja otrok je sicer označila za šibko, kar ugotavljajo pri vseh preverjanjih. Padla je učna kondicija, motivacija pri otrocih je nizka, rezultati niso dobri, je pojasnila.

covid-19 slovenija šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Na novomeški šoli sta se cepili približno dve petini od približno 80 zaposlenih, dobrih 15 odstotkov pa jih je covidno bolezen prebolelo. Glede tekmovanj v znanju je ravnateljica dejala, da bi jih sama ustavila in da je do izvedbe skeptična.

"Kaj če se ponovi v času mature?"

Na srednjih šolah bo vnovična ustavitev pouka največ težav povzročila maturantom. Kot je danes povedal ravnatelj mariborske prve gimnazije Herman Pušnik, uradne okrožnice še niso dobili, a nepredvidljivost dodatno povečuje stres pri dijakih. "Kaj, če se kaj podobnega zgodi v času mature?" se je vprašal ravnatelj in opozoril, da je že čez dober mesec na vrsti esej.

sars-cov-2 SARS-CoV-2 Zdravje Takšen je nejverjetnejši scenarij prenosa virusa na človeka

Bolj zadovoljni pa so na osnovnih šolah za otroke s posebnimi potrebami, kjer bodo kljub ponovnemu zaprtju lahko delali naprej. "To je super za nas. Ves čas se držimo vseh navodil in nismo imeli nobenih večjih izbruhov okužb. Nekaj težav bo morda s prevozi, a tudi to bomo uredili," je za STA povedala ravnateljica radovljiške OŠ Antona Janše Jelena Horvat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
 • Avatar jate
  jate 16:39 29.marec 2021.

  matr,kot da jih ne morejo pustit še ta 2 dni v šole in bi začeli naslednji teden od doma

 • miškolin 16:00 29.marec 2021.

  Ta ravnatelj je tipični ostanek levičarskih zaostalih kadrov z izprano betico brez kančka svojega zdravega razuma, samo čaka na navodila drugih, ker z svojo glavo ni sposoben zdravega in logičnega razmišljanja. Tega osebka je potrebno pod nujno zamenjat in ga ...prikaži veča dat v umobolno ustanovo kamor spada. Tam vsaj ne bo mogel počet škode in krasti državi denarja.

 • miškolin 15:47 29.marec 2021.

  A ta idiotski primitivni ravnatelj že sploh ve kako bo porabil svojo nezasluženo plačo z nadpovprečnim Covid dodatkom, ki jo bo dobil naslednji mesec??? Očitno bo tudi čakal na okrožnico Vlade RS ali se motim?