Slovenija
28 ogledov

Ravnatelji in učitelji bentijo

ljubljana08.03.08, poskusna matura, pisanje, oblikovna sola, gosposka 18, ljublj IFP
Letos elektronsko ocenjevanje. Merc: To je potrata časa in denarja.

"Nacionalni preizkusi znanja so metanje denarja in časa skozi okno. So samo zato, da ima 70 ljudi delo na Državnem izpitnem centru (Ric). Otroci od tega nimajo koristi," je kritičen Dušan Merc, ravnatelj OŠ Prule.

"Zapravlja se naš denar"

Letos se nacionalni preizkusi znanja začnejo 7. maja, pisalo pa jih bo 17.500 devetošolcev in 15.500 šestošolcev. Za prve so preizkusi obvezni, mlajši učenci pa se lahko zanje odločijo prostovoljno. V preteklosti je preverjanje znanja ob koncu osnovne šole igralo pomembno vlogo pri vpisu v željeno srednjo šolo, danes pa ni več tako. "Saj ne vemo niti, čemu so preverjanja namen. Da se zapravlja davkoplačevalski denar. Učencem nič ne pomenijo," dodaja Merc.

Učiteljica ene od osnovnih šol v Mariboru nam je povedala, da je pri popravljanju nalog iz slovenskega jezika pretekla leta velikokrat zaznala, da otroci brez motivacije v prostor za odgovore zapišejo tudi "ne vem", "me ne zanima", "kaj te briga" in podobno. "Takšni odgovori so odličen pokazatelj, da je treba otroke vprašati, kaj si mislijo o veleprojektu Rica. Včasih bi jih tudi mi ravnatelji najraje nekam poslali," še pravi Merc.

Nekaj težav bo

Sicer pa je letos novost omenjenih preizkusov še elektronsko vrednotenje. Gradivo ne bo potovalo po Sloveniji do ocenjevalcev, ampak bodo opravljene preizkuse zbrali na Ricu, ocenjevalci pa jih bodo vrednotili elektronsko. "E-vrednotenje je bilo uvedeno zaradi nenehnih pripomb ravnateljev osnovnih šol, da je zaradi organizacije vrednotenja motena izvedba pouka, poleg tega pa je bilo zaradi starega načina organizacije veliko nejevolje tudi med učitelji," je pojasnila Polona Papler z Državnega izpitnega centra.

Merc dodaja, da toliko skrivnosti, nekih šifer, organizacije, kot je letos s tem, še ni bilo. Učitelji se bojijo, da se bodo z novim sistemom pojavljale tudi večje tehnične težave. "Že v testnem obdobju smo se lovili. Kako bo šele, ko bo šlo zares," še pravi učiteljica z mariborske OŠ.

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 07:05 06.maj 2013.

    ja, Itak, da nam samo nabijajo stroške, in z tem povečujejo Krizo-Draginjo-Inflacijo , Samo zaradi delomrznežev, katerim se ne da delati, ampak rajši posedajo po pisarnah !!!