Slovenija
847 ogledov

Ravnatelji: Nekateri učitelji zavračajo sodelovanje pri samotestiranju otrok!

samotestiranje
1/3
Profimedia
V združenju ravnateljev so izrazili podporo samotestiranju učencev od 1. do 5. razreda in mladostnikov s posebnimi potrebami v domačem okolju, za ostale pa je samotestiranje po njihovi oceni pod določenimi pogoji možno izvesti v šolskem okolju. Ravnatelji na današnjem sestanku s šolskim ministrstvom na večino vprašanj sicer niso dobili odgovorov.

V Združenju ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije so v skupni izjavi po današnjem sestanku s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport predlagali postopno uvajanje samotestiranja učencev.

Po njihovi oceni je v vladnem odloku več nedoslednosti. Odlok v delu namreč navaja, da osebam, mlajšim od 12 let, pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni treba izpolnjevati. V drugem delu odloka pa je navedeno, da se presejalno testiranje šteje kot izpolnjen pogoj PCT. Samotestiranje pa bo od prihodnjega ponedeljka glede na vladno odločitev obvezno za vse učence, tudi za mlajše od 12 let.

Ob tem v združenju ravnateljev opozarjajo še, da "je v vseh navodili za samotestiranje določena minimalna starost ali celo profesionalna raba". V združenju pa so zaradi uporabe termina samotestiranje prepričani, da učitelj ne sme testirati otroka, ki se zaradi navodil proizvajalcev ne sme testirati sam.

V združenju ravnateljev prav tako ugotavljajo nedoslednosti med odlokom vlade in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede nošenja mask iz blaga. Zaradi tega ocenjujejo, da v tako kratkem času odloka v celoti ne morejo uresničiti, prav tako pa opozarjajo na težavo zaradi organizacije samotestiranja in primernega obveščanja staršev.

Na današnjem sestanku so tovrstna vprašanja postavili tudi predstavnikom ministrstva, a odgovorov na večino vprašanj, kot so pojasnili, niso dobili. "Obveščeni pa smo bili tudi, da nekateri učitelji že sedaj sporočajo, da zavračajo sodelovanje pri samotestiranju otrok," poudarjajo v združenju.

V združenju opozarjajo tudi na številne grožnje, pritiske, verbalne in fizične napade na ravnatelje, saj da starši ne sprejemajo dejstva, da so ravnatelji dolžni izvajati odloke vlade, smernice NIJZ in priporočila zdravstva.

Ravnatelji sicer zagotavljajo, da jim je v interesu, da šole ostanejo odprte, zato skrbijo za varno okolje in v največji možni meri sodelujejo z vsemi deležniki.

 
Komentarjev 10
  • Pepe007 08:02 11.november 2021.

    Te dni smo v drugih medijih lahko prebrali, kako enostavno to poteka v Avstriji. Testiranje vzame razredu tudi pri najmanjših manj kot pet minut. Pač bolj sposoben narod. Zarukani slovenski učitelji (nekateri) in ravnatelji (nekateri) pa niso sposobni ene male ...prikaži več spremembe uvesti. Bo treba preveriti, če pri zemljepisu mogoče še kar uporabljajo zemljevide, kjer je SFRJ, ker niso sposobni take spremembe osvojiti "čez noč".

  • Janez 06:33 11.november 2021.

    V Avstriji od 1. razreda samotestiranje opravljajo v O.Š. pri nas pa je tisoč izgovorov. Zato smo neuspešni pri boju z epidemijo, čeprav se postavlja vprašanje koliko je to koristno!!

  • curakelj 16:37 10.november 2021.

    Vladi predlagamo, da šolnikom izdajo podrobna navodila za kurac v dveh delih: 1) scanje 2) drkanje Navodila morajo vsebovati podroben opis za obe točki upravljanja tiča, po možnosti opremljeno s slikami. Bolj ko bo opis podroben, manj vprašanj bodo šolniki ...prikaži veči pošiljali nazaj na vlado, da nečesa ne znajo. dick manual Press