Slovenija
10122 ogledov

Ravnateljica gimnazije: "Samo dva dni je za nas že neskončno manj"

Samotestiranje v slovenskih šolah Profimedia
Alenka Krapež: "Mi smo nagovorili dijake, da se testirajo doma in to zelo redno počno."

Na podlagi odločitve ravnateljev in v soglasju z ministrstvom za izobraževanje pouk v dveh srednjih šolah v celoti poteka na daljavo. Po podatkih Sledilnika je bilo 12. januarja v srednjih šolah v karanteni 657 oddelkov - 16.779 dijakov.

"Toliko okužb kot jih imamo zdaj v tem šolskem letu še nismo imeli," nam je dejala ravnateljica Gimnazije Vič Alenka Krapež, kjer so imeli 12. januarja v karanteni devet oddelkov. Po njenem so ukrepi zelo jasni, na šoli pa se še kako zavedajo, kako resen je omikron. "Ta varianta virusa je zelo kužna, zato je še kako pomembno, da nam dijaki sporočijo rezultate testiranj, ki jih pri njih opravijo doma. Z dijaki in starši smo dogovorjeni, da v primeru pozitivnega hitrega testa, takoj obvestijo šolo," je dodala ob tem. 

Alenka Krapež: "Mi smo nagovorili dijake, da se testirajo doma in to zelo redno počno."

Pravi, da njihova šola ukrepa takoj, starše in dijake tega oddelka nemudoma obvestijo, da ostanejo doma, ter da se jim javijo vsi tisti, ki predstavljajo izjemo glede karanten. Navodila upošteva večina. "To sem mi zdi od njih zelo odgovorno in ni jih malo," dijake, starše in tudi učitelje pohvali ravnateljica šole s 774 dijaki. V četrtih in tretjih letnikih je cepljenih kar nekaj, učitelji pa v glavnem vsi. "Moji kolegi so praktično vsi cepljeni. Tukaj se moram potrkat po čelu. Imamo samo eno bolno učiteljico, dve sta bili v karanteni in sta že nazaj," nam je s ponosom povedala ravnateljica. 

Visoko tvegan stik velja: za osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu , zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 min, drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov), bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, razred, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi...) in potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra.

Ravnateljica dodaja, da dijake zadnjih letnikov, ki predstavljajo izjemo, kljub temu, da so njihovi sošolci v karanteni, zaradi izbirnih predmetov povabijo v šolo. "So v svojem razredu, kjer skupaj sledijo bolj kot ne pouku na daljavo. Učitelji imajo namreč navodilo, da se posvečajo vsem," je še pojasnila Alenka Krapež.

Že jutri znane spremembe glede karanten

Za nalezljivo bolezen covid-19 se pri osebah, ki so bile v visoko tveganem stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, izvaja karantena na domu, ki trenutno traja sedem dni od zadnjega visoko tveganega stika. Odlok določa tudi  zjeme, ki jih lahko preverite tukaj.

Vendar pozor, minister za zdravje Janez Poklukar je popoldne napovedal, da bo jutri vlada predvidoma odločala o spremembah glede karanten. Kot je dejal, bodo novosti, ki naj bi začele veljati v prihodnjem tednu. Sicer se govori o uveljavitvi dodatnih izjem in novem krajšanju karanten oseb, ki so bile v visoko tveganem stiku. Po novem naj bi karantena trajala "le" še pet dni.

 Vsako skrajšanje karantene je izredno dobrodošlo, je ob tem dejala Krapeževa. "Samo dva dni je za nas že neskončno manj, nenazadnje je na tak način to karanteno lažje preživeti."

Šole bodo zadnje zaprli

O morebitnem ponovnem zapiranju šol v primeru poslabšanja epidemioloških razmer v državi je Poklukar dejal, da o tem za zdaj ne razmišljajo. Če bo prišlo do zapiranja države, pa bodo šole zadnje, ki jih bodo zaprli.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 3
  • Avatar Almiolla
    Almiolla 23:37 13.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • rd2dmk2 22:29 13.januar 2022.

    hmmmm. torej tele izjeme za karanteno.. meni ni nekaj jasno a ti ljudje ne morejo niti zbolet niti prenašat okužbe ? ja potem pa takoj vsakega pozitivnega, takoj poslat k "karentesnki izjemi" in mora ta pozitivnega objet in ga držat ...prikaži več v objemu vsaj pol ure, ker bo tako pomoril vse viruse covida na pozitivnem.. saj je izjema a ne, ne prenaša ne zboli..zdej imejte v mislih da se menimo o ljudeh, ki so bili v stiku z pozitivnimi, pa jih pošiljamo v prve bojne vrste med neokužene,

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:12 13.januar 2022.

    Ko se po svetu nihče ni šolal od doma se je naša mularija morala, sedaj ko imajo po svetu vse zaptro pri nas šol ne bodo zapirali. Bog nam pomagaj. Itak se bo zgodilo, vsaj po teh karantenskih zakonih, da ...prikaži več ne bo več ne mularije in ne prfoksov, ki bi bili lahko v šoli. Kakšne bedake imam na vladi.