Slovenija
37 ogledov

Razburjajo se zaradi dodatka

Ministrstvo za finance Suzana Kos
Za dodatek za italijanščino 123 tisočakov.

Včeraj se je na delovnem sodišču nadaljevala obravnava v tožbi 12 zaposlenih koprske izpostave Davčne uprave Republike Slovenije (Durs); od svojega delodajalca želijo nazaj tisto, kar jim po njihovem mnenju pripada – to pa je od tri- do šestodstotni dodatek k plači, do katerega imajo na dvojezičnih območjih pravico javni uslužbenci.

Brez dodatka je 54 zaposlenih ostalo pred dobrim letom, ko so se, da bi zagotovili učinkovitejše delo in prihranek ter specializacijo posameznih uslužbencev, v vodstvu odločili reorganizirati delo. Spremembe so prinesle nekaj premestitev ter ukinitev dodatka za dvojezičnost, torej za znanje italijanskega jezika. Pred tem je ta dodatek k plači prejemalo 137 uslužbencev Dursa.

Namigovanja neresnična
„Odločno zavračamo namigovanja, da so dodatki ukinjeni zato, ker je lokalno vodstvo Dursa tako dobilo sredstva za nagrajevanje njemu všečnih ljudi. Dodatki so zdaj odvisni od tega, kakšna raven znanja se zahteva za določeno delovno mesto," poudarjajo na Dursu. Na delovnih mestih uradnikov na položaju, ki praviloma le odločajo v postopkih (podpisujejo dokumente) in vršijo nadzor nad podrejenimi, ne opravljajo pa zaslišanj strank, pišejo zapisnikov ali vodijo ustnih obravnav v italijanskem manjšinskem jeziku, so dodatki k plači za znanje italijanščine ukinjeni.

Komentarjev 1
  • franke 20:01 19.januar 2013.

    NIČ JIM PUSTIT ,KAR NAJ PLAČAJO. BANDA KRADLJIVA